sobota 17. marca 2012

Les trois mousquetaires

Dnes ma čaká putovanie z pivnice do pivnice vo Vinosadoch. Pri zmienke na túto obec si vždy spomeniem na troch mušketierov. Vzápätí mi vŕta hlavou, že do dnešného dňa som nepochopil prečo Alexandre Dumas nazval svoju knihu práve takto, keď následne rozohral príbeh, ktorého hlavnými aktérmi sú štyria muži.


Koniec koncov určite nie je dôležité koľko ich bolo, veď ide o príbeh a ten sa spisovateľovi celkom podaril. O 150 rokov neskôr nám podobný príbeh o láske, vernosti, pravde, hrdosti, pokore, službe, cti a svedomí priniesli vinári z Vinosadov, ktorí pred dvomi rokmi (podľa vzoru Dumasových mušketierov) prisahali vernosť vínu. Sebavedome a skromne vyhrávajú malé a veľké bitky za svojho kráľa, ktoré im otvorili cestu do Národného salónu vína SR a priniesli vavrínové vence z medzinárodných súťaží z Londýna a Paríža.

Malá rekapitulácia čo ma dnes čaká. Vína od mušketierov (Martin Pomfy, Juraj Zápražný, Richard Tóth a Juraj Vršek) si pravdepodobne nechám na záver, aby som stihol niektoré pivnice, ktoré som ešte nechutnal. Začnem u Kanicha prejdem flightom vín u Dudrovanského a Ščepána. Teším sa na Petra Ratuzskeho a Markovicsa. Absolútna novinka bude pre mňa Fraňo, Bartoš, Hubinský, Packa a Poláčkovci. Medzi hosťami sú Mrázikovci z Devína z ribezľovým vínom. Naposledy som ich chutnal pred rokom tak ich neobídem. Ešte zopár pomôcok (pohár, krčah, poznámkový blok, pero, canon a telefón) do ruksaku a sadám do auta. Hŕŕŕŕ na nich.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára