pondelok 19. decembra 2011

Vyhodnotenie ankety ~ Akým spôsobom sa vzdelávate o víne

Ak hovoríme o vzdelávaní, tak túto činnosť, ktorá nám v mladosti spôsobuje zvyčajne hodne utrpenia, vo všeobecnosti považujeme za veľmi dôležitú vec. Kým v 17 rokoch nášho života málokto z nás považuje sedenie v lavici pred katedrou *(1) za atraktívne trávenie času, tak o 5 rokov neskôr štúdium považujeme za skvelý spôsob ako využiť náš drahocenný čas, ešte pred tým ako začneme zarábať, aby sme mohli sami platiť účty. O ďalších 10 rokov sme ochotní investovať okrem času aj hodne peňazí, len aby sme dobehli to čo sme pred katedrami zameškali.


S vínom je to podobné ako so vzdelávaním. Najskôr ho nemáme radi a často sa mu vyhýbame. Potom ho zo zvedavosti a nesmelo ovoniavame a sŕkame, aby sme neskôr prešli fázou, v ktorej si ho doprajeme až zistíme,  že mu vôbec nerozumieme. Vtedy nastane ten čas, kedy sa mu začneme venovať s radosťou a s láskou, aby sme ho pochopili.


Ale poďme k ankete (v ktorej hlasovalo 15 vinomilcov) aký je obraz nášho záujmu o vzdelávanie vo víne, kde získavame informácie o víne, prípadne z akých zdrojov ich považujeme za postačujúce. V nasledujúcich riadkoch sa pravdepodobne nájdete aj vy.

                     1/     stačia mi informácie na ochutnávke u vinára
  2 (13%)
                     2/     informácie z internetu sú pre mňa postačujúce
  4 (26%)
                     3/     kupujem si tematicky zamerané knihy o víne
  4 (26%)
                     4/     sledujem odborné články a časopisy
  2 (13%)
                     5/     navštevujem platené semináre a kurzy o víne
  3 (20%)
                     6/     nezaujímam sa o víno
  0 (0%)

Ako hlavný odkaz ankety a veľmi dobrú správu pre tých čo sa venujeme vínu považujem zistenie, že hlasujúci využívajú každú možnosť, ktorá je v súčasnosti dostupná k lepšej informovanosti o víne. Žijeme online čo potvrdzuje aj priznanie, že viac ako 1/4 z nás hľadá informácie o víne na internete. Myslím si, že prostredníctvom internetu aj nakupujeme tematicky zamerané knihy o víne a termíny seminárov a kurzov o víne sa tiež dozvedáme najčastejšie prostredníctvom internetu.

Zdá sa, že máte hlad po informáciách. Alebo sa mýlim? Myslíte si, že je v súčasnosti dostatok možností a zdrojov na to, aby ste mohli študovať víno, alebo vám predsa len niečo chýba? Sledujte ďalšiu anketu, alebo mi prosím niečo o tom napíšte do komentáru pod tento článok.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára