utorok 20. decembra 2011

Vianoce bez kapra sú ako jedlo bez vína

Prvý slovenský FOOD CAMP, alebo stretnutie FoodBloggerov pred niekoľkým týždňami vo mne zanechalo silný dojem, že ľudia ktorí píšu o jedle si uvedomujú, že víno je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Ale keď som vzápätí na to dostal e-mail s nasledovným textom
„prave pripravujem vianocne cislo foodissimo extra magazinu a chcel by som tam dat par tipov na vino na vianocny stol, staci ked das tip na 5 vin, ktore by mohli byt dostupne citatelom, vedel by si mi prosim odporucit dobre vina, ktore by si podla teba mohli najst miesto na vianocnom stole?“
tak ma okamžite chytila panika, pretože som si uvedomil, že to dokonca s vínom myslia aj vážne. Hlavou mi prebehlo, že za posledných 28 dní prešlo moji ústami viac ako 150 vín. Všetky boli profesionálne veľmi dobre pripravené, nemali žiadnu chorobu ani chybu a pravdepodobne mnohé z nich by boli ozdobou Vášho vianočného stola. Takže som sa párkrát nadýchol a kývol som, že to odporúčanie urobím. Veď mám z čoho vyberať.

Moje prvé dojmy sa premenili na presvedčenie, že FoodBloggeri a víno je presne to isté ako spájanie dobrého jedla s vínom. V krátkej dobe sa niektorí z nich prejavili ako zanietení zvedavci či dokonca ľudia s vyhraneným vkusom o víne. S príjemným prekvapením prišlo Foodissimo, ktoré by Vám chcelo odovzdať jednoduché posolstvo, že víno je ako každodenný chlieb, ktorý nám nesmie chýbať na stole.

Ale poďme k tomu čo vás môže zaujímať. Odmyslime si teraz, že Vianoce sú obdobím leňošenia, vysedávania s príbuzenstvom a priateľmi, počas ktorého toho zvykneme skonzumovať oveľa viac ako inokedy. Zabudnime na tie chvíľky potom, keď sedíme sýty a pripomíname si, že obžerstvo je hriech. Ja by som celú našu pozornosť upriamil na ten čas predtým, keď celá rodina kmitá v kuchyni a pripravuje jedlá, ktoré sa budú podávať na štedrovečernú večeru. Jedlo je totiž kľúčom k tomu po akom víne siahnete vo vašej komore, na povale, v pivnici, na balkóne, v chladničke alebo vo vašej vinotéke. Vianoce majú jednu obrovskú výhodu, ktorá uľahčuje život hlavne našim nežnejším polovičkám. Všimli ste si, že pred Vianocami sa nás doma nikdy nepýtajú čo nám majú navariť? Na druhej strane zvyky, ktoré sa stali železnou košeľou si celkom radi obliekame. Čo myslíte ako by dopadol prieskum v slovenských domácnostiach, čo má typická rodina na stole počas štedrého večera? Hoc ako nám velí viera alebo naše zvyky, nasledovná pasáž je ukážkou čo patrilo k tradičnému koloritu:
"štedrovečerný stôl mal podľa slovanskej tradície symbolizovať hojnosť. Pod biely ľanový obrus sa kládli peniaze alebo hrsť ovsa či jačmeňa, aby sa v budúcom roku rozhojnili. Na tento deň sa aj v časoch biedy odkladala ušetrená múka, cukor, strukoviny, mak, sušené ovocie, lekvár, med, masť na vyprážanie šišiek ale aj sladké víno a večera mala obsahovať aspoň devätoro jedál"
Devätoro jedál znie strašidelne, ale ak budem považovať za jedlo všetko čo prejde mojimi perami počas vianočnej večere u nás doma, tak sa k číslu 9 dopracujem.
  1. Oplátky s medom a orechami
  2. Makové pupáky
  3. Polievka( rybacia, dubáková alebo šošovicová)
  4. Kapustnica
  5. Ryba(na akýkoľvek spôsob ~ dusená, grilovaná, pečená alebo vyprážaná)
  6. Prílohy( zemiakový šalát, občas aj zemiaky alebo domáce cestoviny)
  7. Zeleninový šalát
  8. Makový alebo orechový koláč (vrátane ďalších sladkých drobností)
  9. Čerstvé a sušené ovocie, orechy
Konečne som po prvýkrát položil na papier naše domáce menu a môžem začať premýšľať nad vínami. Do Vianoc máme ešte takmer štyri týždne, tak na výber a nákup vína máme dostatok času. Rozhodne by som sa nevyhol mladým vínam a jedno by som vybral spomedzi veľmi širokej a pestrej ponuky, ktorú nám ponúka nový ročník 2011. Bude veľmi vhodné ako aperitív pred samotným jedlom, alebo ho môžete popíjať počas celého večera a v nasledujúcich dňoch. Veľmi slušný výber nájdete v supermarketoch, kde som ich narátal cez 20 druhov od rôznych výrobcov. Iná možnosť, ktorú síce nestihnete,(bola aktuálna v dobe keď som písal tento článok) je ochutnať paletu  takmer 60 mladých vín na Svätokatarínskej ochutnávke v Modre alebo Bratislave. K vínam sa dostanete priamo u vinárov, prostredníctvom webu, alebo vo vinotékach.

Odporúčanie:  Muller Thurgau ročník 2011, suché, akostné víno, Limbavin, Malé Karpaty ktoré vás zaujme čistým odrodovým, ovocným prejavom v chuti aj vo vôni, víno má veľmi príjemnú a bohatú vôňu a v chuti je temperamentné a šťavnaté, kyseliny sú uhladené a svieže a spolu s ostatnými zložkami pôsobia harmonicky.

K polievkam a hlavnému jedlu, ktoré tvorí ryba, alebo kapustnica by som prijal niečo zrelšie, ale nie zase príliš bohaté ani robustné. Osobne vždy vyberiem dve až tri alternatívy, jednak preto že je príležitosť otvoriť viac vín, potom preto, že k stolu sa zíde viac ľudí a v neposlednom rade aj preto, že vo veľkej spoločnosti majú ľudia možnosť voľby a bolo by sklamaním aj pre hostiteľa ak by sa jedným vínom netrafil všetkým do chuti.

Odporúčanie:  Rizling vlašský ročník 2009, suché, Bott Frigyes, Južné Slovensko, toto víno si vás privinie a nepustí na dlhú dobu. Je to víno, o ktorom by Béla Hamvas (autor knihy Filozofia vina) napísal, že: „patrí sa prestrieť stôl žltým obrusom, vložiť do vázy kvety a čítať veľkých básnikov“, pretože to si zaslúžia skutočne vína k najslávnostnejším príležitostiam a ja za takú považujem Vianoce s mojou rodinou.


Alternatívne víno je Radošinský Klevner ročník 2010, suché, kabinet, Pivnica Radošina, Nitrianska oblasť, ktoré sa vymyká z dlhého radu vín predchádzajúceho ročníka, ktorí profesionáli považujeme za jeden z najnevydarenejších. O tom že existujú výnimky sa presvedčíte sami ak sa dostanete k tomuto vínu. Je jednoduché a priamočiare, ale ktoré poteší všetky zmysly. Je to také to víno pravého priateľstva a pohody. Je verné a málovravné, ale o to viac je harmonické, vyžaruje z neho pokoj a tichá radosť.

Pre tých čo milujú experimenty mám jedno červené odporúčanie, Frankovka modrá ročník 2010, suché, neskorý zber, Sykora Fine Wines, Modrokamenská oblasť, ktorá ma zaujala zručným spracovaním a čistotou prejavu, s akým sa u nováčikov na vinárskej scéne málokedy stretnete. Je to jemne vychované víno s dobrými spôsobmi, ako dobre oblečený gavalier vo fraku, ktorý práve vstúpil do miestnosti kde začali hrať valčík. Vyvolá práve toľko vzruchu koľko treba na požiadanie o prvý tanec prvú dámu plesu. Budete sa dobre zabávať, je to skvelý, zhovorčivý a hravý tanečník.
Veľkú časť jedál na vianočnom stole tvoria koláče a koláčiky od výmyslu sveta a záver stolovania patrí ovociu v čerstvom alebo sušenom stave. Mohol by som o nich určite napísať samostatný príspevok, ale tomu sa radšej vyhnem, tak ako sa im snažím vyhnúť keď sú na stole. Čomu sa ale nikdy nevyhnem sú prírodne sladké vína, ktoré si ich spoločnosť výslovne žiadajú.

Odporúčanie:   Rizling rýnsky ročník 2008, sladké, bobuľový výber, Žitavské vinice, Nitrianska oblasť považujem v súčasnosti za absolútny skvost a vrchol každého gurmánskeho hodovania. Víno vás očarí čistým štýlom a dokonalým technologickým prevedením. Je veľa vinárov, ktorí sa venujú výrobe tohto štýlu vína, ale len málokto z nich sa stane legendou, pretože bude vyrábať kultové víno. Žitavským viniciam sa to podarilo. Tento Rizling Rýnsky má nateraz všetko čo očakávam od takto označeného vína. Má očarujúca žlto zelenú farbu zo zlatistými tónmi. Má bohatú vôňu citrusov a lesného medu, lipového kvetu a sušených fíg. Ale to akoby bolo málo, lebo vás prekvapí aj vôňa vlašských orechov. Emočný výbuch zažijete pri prvom dúšku, keď chuť doslova exploduje vo vašich ústach a predstaví sa vám bohatou škálou príjemných ovocných chutí, s neposlušnými hravými kyselinami, ktoré aj napriek tomu, že tvoria len zlomok obsahu prírodného cukru, pôsobia veľmi harmonicky.


Tak a dostali sme sa na koniec nášho vianočného hodovania, ktoré zvykne zdobiť kopa riadu, načaté fľaše a prázdne poháre. Dúfam, že podobné zátišie vám nikdy neuberie nič so sviatočnej nálady, ktorú ste si pestovali celý deň tak, aby vám a vašim blízkym večer robila radosť. Tak ako už dlho verím tomu, že čas na sviatočnú náladu je každý deň v prípade, že sa vám podarí spojiť vašich blízkych a priateľov s dobrým jedlom a skvelým vínom. Nech pokoj a radosť naplní vaše duše a vaše domovy priatelia.

Originálny článok publikovaný vo FoodissimoExtra Magazine december 2011

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára