pondelok 19. septembra 2011

Vyhodnotenie ankety ~ Voľná vs. riadená degustácia

Seriál o našich zvykoch a predstavách po cestách za vínom pokračuje. V poslednej dobe hodne diskutujeme o tom, akú podobu ma mať degustácia či už je voľná alebo riadená. Určite budete so mnou súhlasiť, že kľúčovým momentom akejkoľvek degustácie je kvalifikovaná osoba, ktorá vás (v prípade že je riadená) prevedie vopred pripraveným pevnným zoznamom vín. Tempo vám určuje sprievodca (zvyčajne vinár, obchodník alebo somelier) a ak je tak trochu hercom, alebo majstrom na komunikáciu, tak dokáže publikum zaujať a vy dostanete informácie o ktorých ste vôbec netušili. Otázky z publika sú vždy vítané, ale zvyčajne je na ne priestor po mnoho minútovom monológu.


Voľná degustácia zvyčajne prebieha absolútne pod vašou kontrolou a vy sa len tak flákate od vína k vínu v poradí aké si zvolíte. Necháte si naliať ľubovoľnú vzorku (k mnohým sa samozrejme vrátite) a ak sa vám nechce nemusíte riešiť ani jej poradie. Pri tomto type ochutnávky sa zvyčajne vyhneme akýmkoľvek povinným rečiam, ktoré sme už 100x počuli a zameriame sa na podstatu. Ak je v miestnosti človek s ktorým sa dá o víne zhovárať po našom odchode býva určite unavený z toľkých odpovedí na naše otázky.


Tento typ degustácie je rozhodne vhodný pre dve skupiny vinomilcov. Jednu z nich tvoria hĺbavý bádatelia, ktorí už majú čo to prelíznuté a poznajú zásady ochutnávania (myslím tým poradie štýlov vína) a druhú odporúčam pre "dobrodruhov" ktorí sa chcú v prvom rade zabaviť, alebo sa odviazať, pretože dopredu vedia že na víne sa im najviac páči zhovárať sa o tom koľko sme toho vypili a kde. Milujem túto skupinu, pretože po čase takmer každý jej člen objaví vo víne aj inú radosť a potešenie. Tak isto ako mám rád mnoho dôvodov, kvôli ktorým ľudia siahajú po fľaši vína.

Ale poďme späť k vyhodnoteniu ankety. Ako sme hlasovali? Zdá sa, že obidve formy sa nám páčia. Spočiatku po jej otvorení to bolo veľmi jasné a domnieval som sa, že prevažná väčšina ľudí má po krk riadených degustácii a chcú mať čo najviac času a priestoru na ochutnávanie, ktoré im poskytuje práve voľná degustácia. Prekvapenie sa nakoniec nekonalo a riadená degustácia síce zostala na druhom mieste ale v pomerne tesnom závese za víťazom.



V poslednej dobe sledujem, že mnohí z vás majú pocit, že každá ďalšia ochutnávka sa podobá na tú predchádzajúcu. Poznámka z diskusie o podujatiach s vínom, že prebiehajú podľa vopred pripravenej šablóny a vyzerajú ako cez kopírovací papier, je dôvodom na ďalšiu anketu. Na jednej strane máme pocit, že podujatí s vínom je dosť, ale na druhej strane máme od nich nejaké očakávania. Je dosť takých, kde sa aj niečo dozviete? Alebo sú to len jednoduché "marketingové" prezentácie novo uvedených vín výrobcov (importérov) na trh? Poďme na to! Skúsme debatovať o rozmanitosti a kreativite degustácii na ktoré dostávame pozvánky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára