streda 21. septembra 2011

Dve vína z Languedocu

Nepoznám vína moravské, rakúske ani maďarské a to aj napriek tomu, že som také ochutnal v nespočítateľnom množstve. Uvedené krajiny sú len ilustračný príklad siahodlhého zoznamu vín z ostatných oblastí, ktoré sa kedy dotkli môjho jazyka. Preto cítim veľký rešpekt pred každým, kto bol alebo žil na mieste, ktoré sa spája s práve otvoreným vínom. Taký človek dokáže o ňom povedať oveľa viac ako sú moje základné informácie, ktoré najčastejšie získavam z kníh, alebo webu. 


Pred pár dňami sa  mi dostali na stôl dve vína pôvodom z Francúzska a ja odvtedy nosím v hlave myšlienku ako ich uviesť a čo o nich napísať. Svojim spôsobom mi pomohol blogpost z pondelka v ktorom autor píše:

"Čím víc se toho o víně dozvídám, tím je mi jasnější, že vlastně nic nevím."

Dvojica vín nepochádza zo žiadnej známej adresy ani z vyhlásenej apelácie. Región Languedoc - Roussillon (*1) odkiaľ sú vína sa donedávna (*2) takmer ani nespomínal, pretože odtiaľ pochádzalo len málo vín, ktoré mali na etikete označenie apelácie ~ AOC. Rozhodujúca väčšina vín sa predávala ako stolové (Vin de Table) alebo ako vidiecke (Vin de Pays)(*3). Región bol pred časom hrdý na to, že má 3x viac vinohradov (*4) ako Bordeaux a jeho produkcia pokrýva takmer 1/3 spotreby vína vo Francii. Dnes je samozrejme situácia úplne iná. Zmeny nastali po tom čo sa skupina "vinárskych dobrodruhov" rozhodla vysadiť medzinárodné odrody (*5) použiteľné na komerčné účely a začali súťažiť s vínami Nového sveta.


Aj napriek tomu, že sa súťaž ešte neskončila, stala sa jedna veľmi dôležitá vec. Region sa jasne vymedzil na vinárskej mape a potvrdil známu pravdu o návrate ku koreňom. V tomto prípade korene znamenajú poznanie, že si odtiaľ kúpite vždy skvelé Vin de Pay bez toho, aby ste sa zaoberali tamojšími apeláciami. Na druhej strane, aj tu však natrafíte na výnimky, ktoré vás presvedčia, že hľadanie skvelých vín je tá najúžasnejšia vec na svete. Ak to vedia v Naked Wines v Anglicku tak to musíte brať vážne. Odtiaľ je prvé víno z dvojice ktoré som otvoril.


Víno pochádza z pivnice Benjamin Darnault a nesie názov vinohradníckej lokality Picpoul de Pinet (*6) v AOC Coteaux du Languedoc. Tento malý region s rozlohou 1300 ha vinohradov sa rozprestiera na severozápadnej časti lagúny Thau do ktorého vkladajú nádeje nielen vinársky kritici.


Víno z ročníka 2010 je uzatvorené uzáverom screw cap (*7) v elegantnej štíhlej fľaši s logom regiónu. Jej obsah pochádza z hrozna tradičnej odrody Piquepoul. Striedma, neformálna a jednoduchá etiketa nič nenašepkáva, iba vzbudzuje zvedavosť. A takto sa prejavilo víno. 

Tenká, ale elegantná a svieža zelenkavá farba v pohári naznačuje moderné víno. Vzhľad je čistý a priezračný s vysokou iskrou. Na stenách pohára pozorujete krehké stopy, aké zvykne nechávať skromné víno. Vôňa je príjemná a osviežujúco kvetinová a ovocná, hlavne citrusy. Nestráca sa a po čase sa otvorí (*8). Chuť na prvý dojem mäkká, hladká a ohnivá. Príjemné a živé kyseliny sa vám hrajú s jazykom, ale na alkohol nestačia, ten sa ho snaží ovládnuť a trochu páli. Tento dojem sa rýchlo stráca a po prehltnuti vína vám na podnebí a jazyku zostanú horké triesloviny, ktoré ale nepôsobia drsne. Také pekne hravé, jednoduché a zrozumiteľné víno. 

Druhú fľašu z juhu francúzska sme otvorili, pretože nás prekvapili priatelia. Poznáme ich zvyky a vieme, že nedajú dopustiť na Merlot. Doma majú v zásobe vždy niekoľko čilských kúskov pretože ten zo "starého sveta" ich už nudí. Vytiahol som víno z názvom "Cepages Sellectiones" Merlot 2008 Vin de Pays d´Oc od negocianta, o ktorom sa z webu nedozviete vôbec nič. Takto označené vidiecke víno môže pochádzať z ktorejkoľvek pivnice, alebo pivníc regiónu. Číslo No. 671116 hrdo označuje poradové číslo fľaše a hovorí aj o tom že sa jednalo o pekne veľkú kupáž.

Fľaša bola uzatvorená nefalšovaným prírodným korkom. Merlot mal vysokú a intenzívnu farbu, na okraji menisku s odleskami pomaranču. Voňa bola jemná, nie intenzívna ale ovocná. Pripomínala zrelé čierne čerešne a trochu kávy so škoricou. Chuť bola mäkká, teplá, nie veľmi bohatá, ale dobre štrukturovaná s pevným záverom. Alkohol aj keď vyšší (13%) nepôsobil rušivo a taníny sa správali kultivovane. Dobre postavené neformálne víno aké nájdete kdekoľvek na svete. Rozhodne nás nenudilo a robilo radosť z popíjania. Poznámku "kam sa to hrabe na Čile" som prehliadol, pretože ani jeden pohár nezostal plný a všetky sa dopĺňali opakovanou rýchlosťou. Nuž čo v jednoduchosti je vždy krása, ale v budúcnosti radšej siahnem po nejakej regionálnej odrode. Povedzme Grenache, Carignan, Mourvédre alebo Cinsault.

_______________________________________________________________________
 Poznámky:
*1 ~ je pravdepodobne prvé a najstaršie miesto vo Francii, kde sa pestovalo hrozno a zároveň sa o ňom hovorilo s posmechom, že je ako jazero vína "Wine Lake"
*2 ~ pre nás čo si toho viac pamätáme, je donedávna pred 10 - 15 rokmi
*3 ~ od roku 2009 podľa novej legislatívy, ktorú sme si osvojili aj na Slovensku označené ako PGI -  Indication Géographique Protégée, čo v našej legislatíve znamená Chránené označenie pôvodu
*4 ~ z takmer 330.000 ha vinohradov zostalo 160.000 ha 
*5 ~ Chardonnay, Sauvignon blanc, Viognier, Merlot, Syrah a Cabernet Sauvignon
*6 ~ je názov jednej zo samostatných podoblastí AOC Coteaux du Languedoc, ktorá sa usiluje získať zaradenie a vlastné označenie AOC
*7 ~ och aké nemysliteľné pre francúza ešte pred niekoľkými rokm!!!
*8 ~ to som zistil keď som sa vrátil s polhodinovej prechádzky s mojim psom a všimol som si že môj pohár som nedopil

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára