piatok 23. septembra 2011

Ružové na každý deň

Aj napriek tomu, že organizátori tento rok vynechali z kalendára Festival ružových vín a jahôd na ružové vína som nezabudol a na Festival nezanevrel. V pivnici mám naškrečkovanú slušnú zásobu ružových bubliniek a tichých vín. Leto okolo nás preletelo a dokonca sme už zabudli že nebolo na nás vľúdne. Ale jeseň, tá sa rozhodla, že nás bude obdarúvať rannými hmlami ale hlavne slniečkom. V súvislosti s ročným obdobím som zatiaľ nepočul môj vnútorný hlas ktorý by ma nabádal na zmenu štýlu ochutnávaných vín. Preto si jazyk vykúpem v ružovom víne pri každej príležitosti, ktorá sa mi naskytne a k tomu aby som si otvoril fľašu ružového sektu nepotrebujem mimoriadnu príležitosť, pretože za takú považujem aj príchod mojej dcéry na víkend domov. 


Ale poďme pekne po poriadku. Najčastejšie otázky ktoré v poslednej dobe riešim súvisia s tým, či je vôbec možné dôverovať vínam zo supermarketu pod 4 €. Za posledných pár týždňov sa u mňa z rôznych dôvodov objavilo na stole niekoľko zahraničných fliaš, ktoré do tej kategórie patria.

Začnem s vínom Rosé Svätovarinecké 2010, akostné odrodové, suché, zo spoločnosti Víno Mikulov. Slušná firma, ktorá patrí k lídrom na trhu v Českej republike. Na ich web stránke sa dozviete, že "moderní vinařství společně s citlivým zpracováním hroznů, dává vínům značky VÍNO MIKULOV jedinečné, charakteristické chuťové vlastnosti."

Na toto víno s motýľom ma upozornili moji priatelia, ktorí mali pocit že ich niekto oklamal. Chceli si kúpiť víno z Moravy a doma zistili, že víno má slovenský pôvod a pochádza z južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Toľko na úvod. Moja prvá reakcia bola otázka či nevedia čítať, pretože o pôvode vína sa píše na zadnej etikete, ktorú treba čítať vtedy keď sa nakupuje víno. No a neskôr sme debatovali o tom, že víno z predchádzajúceho nákupu malo český pôvod a chutilo inak, ale čo je dôležité, že  chutilo oveľa lepšie. 

Druhá fľaša skončila u mňa na stole. Víno ma zaujalo celkom príjemnou vyššou farbou, ktorá pripomína kvitnúcu broskyňu s tmavšími odleskami farby kvetov mandľovníka. V pohári sa prejavilo ako veľmi čisté a priezračné s vysokou iskrou. Podľa nevýrazných stôp na stenách pohára to bude skôr tenšie a krehkejšie víno. Vôňa nebola typická ani ovocná ako očakávam od mladého ružového, ale neharmonická a nezaujala ma. Príliš reduktívne a zatvorené víno s nepríjemnými stopami po fermentácii. Vzhľadom na ročník 2010 sa dali identifikovať stopy po nezrelom a poškodenom hrozne.

Chuťou som si dojem z vône tohoto vína vôbec neopravil. Chuťový prejav bol chladný a môžem ho popísať navlas rovnako ako vôňu. Charakteristiku ešte doplním o drsné, neohrabané až kovové kyseliny a nepríjemne zvieravé horké látky, ktoré mu veľmi uberali na harmónii. Prvý dojem z pohára neklamal, môžeme ho zaradiť medzi veľmi tenké (má 11% alkoholu) a krátke vína. 

Motýľ sa na dlhé popíjanie s priateľmi neujal. Partia sa nechcela rozísť, ale chcela vyskúšať niečo iné. Siahli sme po Produit de France, Grenache - Cinsault, Vin de Pays D´Oc, ružové, polosuché. Priznám sa, že som z obavami otváral víno zo značkou J.P.CHENET. Rosé som síce ešte nemal v pohári, ale posledné biele ma síce neurazilo, ale príliš veľa radosti som si s ním neužil. 

Farba vína je elegantná, veľmi svieža a veselá, skôr tenšia. Pripomína krehké ružové lupene divokej ruže. Víno je iskrivé a veľmi čisté. V pohári sa obratne pohybuje a na stenách zanecháva bohaté stopy. 

Voňa je čistá, svieža, intenzívna a dlho sa drží. Spája v sebe zrelé ovocie, ktoré je dobre posadené na bohatom alkohole (12,5%). Alkohol je zreteľne prítomný, ale netrčí a je dobre integrovaný s ovocím. Spomenul som si na práve dozrievajúce jabĺčka v záhrade, ktorých vôňa je takmer identická s časťou vône tohoto vína. Ostatné zaujímavé arómy ktoré dokážete identifikovať sú lesné jahody a prezretá broskyňa.

Chuť je intenzívna, bohatá, príjemná, hladká a mäkká. Alkohol príjemne zohrieva a hrá sa s kyselinami hru, ktorá vás má potešiť. Kyseliny nie sú výrazné, ale sú pekne  hladké. Alkohol a trochu zvyškového cukru ich zabalili do lahodnej vaty, ktorá sa príjemne rozplýva na jazyku. Koniec je čistý bez akýchkoľvek nepríjemností, ale na prekvapenie záver je predsa len trochu krátky na to ako bohato víno pôsobilo na začiatku.  

Inak žiadne zložité víno, pekne priamočiare čo vás bude baviť jedno popoludnie. Zo západom slnka sa určite rýchlo vytratí z pamäte. Pravdepodobne vám však zostane spomienka na pokrivenú fľašu, čo bude hlavný dôvod aby ste si spomenuli, že víno vás neurazilo a možno sa k nemu opäť vrátite. 

 
Opäť som sa presvedčil, že ako zákazníci to nemáme také jednoduché. Vína zo supermarketu pod 4 € sú jedna veľká lotéria. Tak ako v tomto prípade, kde jedno víno sklamalo a druhé príjemne prekvapilo. Osobne mi nevadí ak výrobca z rôznych dôvodov nakupuje vína v zahraničí a dokáže sa k tomu riadne priznať ako v prípade vína s motýľom. To čo mi vadí a z čoho boli sklamaní aj moji priatelia je, že výrobca importované vína neoznačuje zreteľne. Absolútny komfort by sme zažili v prípade, že sa stretneme s obľúbenou značkou pri novom rade vín pod novom etiketou, v inej fľaške a prípadne s iným uzáverom. 

Chápem ekonomické aj marketingové dôvody prečo sa výrobca rozhodol tak ako sa rozhodol. Na druhej strane mu neodpustím, že hrá so mnou vabank. Tak isto ako mu za moje peniaze neodpustím, že sa mu v jednom roku nepodarí udržať rovnakú kvalitu od dávky k dávke u jednej odrody. Chápal by som, že to nejde udržať ak sa jedná o dva rôzne ročníky. Nepoužiteľný bude aj argument, že sa jedná o víno z inej krajiny, alebo že je z pivnice, kde nemá pod kontrolou kvalitu suroviny ani technologické postupy. Na to má ale svoje oddelenie kontroly kvality a personál ľudí, ktorí sú dobre platení za to, aby sme dostali dobré víno.

Veď oveľa milšia a príjemnejšia by bola debata pri načatej fľaši vína, kde by sme s priateľmi hovorili o tom, že ďalšia fľaša od toho istého výrobcu je síce iná, ale to víno v nej nám chutí stále rovnako dobre.  Aké máte skúsenosti s vínami od vášho obľúbeného výrobcu? Poteší vás od neho každá otvorená fľaša vína? Čo si myslíte o importovaných vínach, ktoré fľaškuje váš obľúbený vinár?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára