piatok 3. júna 2011

Rizling vlašský 2009, suché, D.S.C., VVD Dvory, Južné Slovensko

Leto nás prekvapilo búrkami a plánované opekačky na záhrade odkladáme, alebo presúvame do interiérov ku krbu. Ani dážď nás neodradil, aby sme sa už pár týždňov neobzerali po iných typoch vína. Keď leto rozohrá naplno svoju hru s farbami,  veľmi radi sa jej všetci prispôsobujeme. Obliekanie a stravovanie je toho ukážkový príklad. Pretože víno patrí k jedlu a na tanieroch to každým dňom vyzerá farebnejšie takú istú hru farieb máme radi aj v pohároch. 


V nasledujúcom období sa chystám hodnotiť viac vína, ktoré mnohí označujú ako jednoduché. Budú to vína, ktoré veľakrát v ničom nezaostávajú za ostatnými vínami, ale na rozdiel od nich majú naviac jednu dobrú vlastnosť a tou je skvelá cena. Po ich kúpe sa vám nestane, že budete príliš naštvaný ak vám nebude chutiť, pretože nestratíte veľa peňazí. Naviac medzi takýmito jednoduchými vinami často nájdete víno kde pomer cena kvalita je vyššia ako u iných. Ale to je už iná téma.

Vzhľad a farba:  ukážkové príkladné víno ako vzorka pre každého začínajúceho milovníka vína, ak by sme predstavovali typické odrody so Slovenska tak toto by som v pokoji vybral na prvú lekciu MasterTasting. Jemná zlatožltá farba s decentnými zelenými odleskami vám môže napovedať, že hrozno boli zdravé a dobre dozrelo. Kresba na stenách pohára je veľmi elegantná a bohatá, budete sa z nej tešiť.
Vôňa:  pomerne intenzívna a kvetinovo-ovocná, veľmi dlho sa drží v pohári, môžete cítiť rozkvitnutú jabloň, veľmi jemnú lipovú vôňu a v závere zreteľné tóny postrúhaného jabĺčka, 
Chuť:  čistá a plná kyselín, ktoré dávajú vínu sviežosť a mladícky temperament, plné a ohnivé na prvý dojem, ale ten sa pomerne rýchlo stráca, čím v závere pôsobí tenšie a ľahšie, záverom vás budú sprevádzať aj jemne nahorklé trieslovinové tóny 
Analytické hodnoty:  alkohol 12,7 %, celkové kyseliny 6,6 g/l, zvyškový cukor 1,5 g/l

Hodnotenie:   80 bodov                                      Cena:  3,85 EUR 

Odporúčanie:  dávajte si veľký pozorisko, pretože víno sa veľmi dobre popíja, je ľahké a má príjemné kyseliny, ale na druhej strane pre niektorých môže byť zradné, pretože obsah alkoholu je vyšší. Takže nezabudnite, že som pre vás vyberal víno na záhradnú slávnosť, kde sa chodíme potešiť hlavne so svojich priateľov. Dobré jedlo a víno budú iba správna kulisa. Tak dúfam, že nenarobíte starosti hostiteľovi, aby vás nemusel spoločensky unaveného uložiť na karimatku vo svojej garáži.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára