štvrtok 2. júna 2011

Rizling rýnsky 2009, suché, neskorý zber, "Vinum Archiepiscopy Tyrnaviensis", Terra Parna, Malé Karpaty

Občas sa stretnem s nejakou vínovou novinkou. Niektoré sú bežne dostupné a ostatné spadajú do kategórii na objednávku, alebo pre špeciálnych zákazníkov. Limitované série so sebou prinášajú príbehy, inokedy sú opradené rúškom tajomstva a vtláča sa im pečať výnimočnosti. Veľmi často bývajú výsledkom experimentov z ktorých sa rodia inovácie ~ technologické alebo designové.

Farba a vzhľad:  čisté vyglančené víno s iskrou, vyzretá žltozelená farba si vás podmaní na prvý pohľad, nádherne si našlo miesto v pohári a elegantne sa vrtí ako vlasy slečien vo vetre, keď sa prechádzajú po korze
Vôňa:  menej intenzívna, ale bohatá na ovocie a kvety, odrodovo čistá a harmonická, identifikujete zrelé jabĺčko, stopy citrónovej a grepovej kôry, v závere dominujú sušená lipa a jemné tóny medového plástu a samotného medu
Chuť:  od samého začiatku plná a bohatá, mäkké a teplé (obsah alkoholu 13%), nástup kyselín je veľmi razantný a dodáva vínu sviežosť a pikantnosť, okrem toho kyseliny držia alkohol na uzde čím robia víno harmonické, víno je pekne štrukturované a dlhé, plný dojem sa po chvíli stratí a na podnebí vám zostávajú kyseliny až do samého konca, niekde od polovice vnemu sa k slovu dostávajú jemne trieslovinové mierne zvieravé a nahorklé chute ktoré spolu s kyselinami tvoria celkom zaujímavý prejav. Dôležité je že pôsobí príjemne a spolu s alkoholom celkom hravo.

Hodnotenie:  85 bodov

Odporúčanie:  v prípade tohoto vína sa bude radiť veľmi ťažko, pretože nie je dostupné, nakoľko patrí do kategórie vín na špeciálnu objednávku. Pivnicu Terra Parna som prelízol niekoľkokrát a rizling som našiel hneď v niekoľkých nádobách. Všetky sa od seba niečím odlišovali. Ak tam najbližšie pôjdete a budete chutnať odrody od nádoby k nádobe robte si pozorne poznámky tak ako ja. Možno tam nájdete a vyberiete si výnimočné víno, ktoré bude určené špeciálne len pre vás a stane sa vašou limitovanou sériou, ktorou sa budete môcť pochváliť pred vašimi priateľmi, alebo obchodnými partnermi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára