streda 9. marca 2011

Cabernet Sauvignon 2008, neskorý zber, Vinárstvo Trnovec

Dlhé ležanie červeným vínam veľmi pristane. Najmä ak má víno na to všetky predpoklady. Na tom sa zhodneme pravdepodobne všetci. Zvyčajne je to takému vínu jedno, či zreje vo fľaši, alebo v nádobách nerezových či drevených sudoch. Posledná návšteva u vinára priniesla niekoľko prekvapení a tento Cab je jedno z nich.



Vzhľad a farba:  už na pohľad atraktívne v pohári, hlboká, intenzívna pripomínajúca zrelé čerešne
Vôňa: bohatá a pomerne výrazná, s intenzívnym prejavom ovocia, nájdete tam prezreté čierne maliny a ríbezle, budete premýšľať nad čerešňami a nasladlou vôňou sušených sliviek. 
Chuť: hneď zaujme intenzitou, ktorá vás dostane a nepustí až do konca. Finále je dlhé. Ako športový zápas v predĺžení. Príjemne hladké taníny, ktoré neškriabu a nemajú zvieravú chuť. Pekne sú doplnené kyselinami s ktorými hrajú rovnaký part. Príjemne zladená a harmonická kompozícia. Počas celej dĺžky vnemu cítite na podnebí ovocný prejav, jemnú štruktúru a blahodarné teplo. 
Hodnotenie: 87 bodov                                                                Cena: 7  
Odporúčanie: myslím si, že toto víno nepovedalo posledné slovo. Na výstavy sa dostalo veľmi zavčasu, ako moc mladé víno a preto nikdy nebodovalo. To je dôvod prečo je ešte stále v pivnici. Na druhej strane mu to len a len prospelo. Pekne sa vyformovalo a zjemnilo. Obrúsili sa jeho hrany kyselín a trieslovín a dozrelo. Myslím, že si ho pokojne môžete zaradiť do vašej pivnice a označiť ako vypiť/odložiť. Tomuto vínu prospeje ak ho pred naliatím do pohárov prevzdušníte. Nepodceňujte ani jeho teplotu podávania. Tá nesmie byť nízka, čo znamená, že ho treba v dostatočnom predstihu vyniesť z chladnej miestnosti tam kde ho budete podávať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára