štvrtok 10. marca 2011

Alibernet 2008, Terra Parna, barrique

Rodinné vinárstvo Zvolenských sledujem už od jeho zrodu. Všetkých, ktorí pred niekoľkými rokmi objavili nováčika na vinárskej scéne, uchvátilo nadšenie pre víno a miesto ktoré vybrali pre vinárstvo. Tieto dve veci sú dobrým predpokladom aby ste sa zamilovali aj do samotného vína, ktoré vo vinárstve pripravujú.



Vzhľad a farba: elegantná hlboká a tmavo rubínová farba, imponuje že nie je nepriehľadná, ak máte za pohárom svetelný zdroj tak vás očaria odtiene, intenzita a excelentná čistota vína
Vôňa:  určite prekvapí svojou rozmanitosťou a kultivovanosťou. Je decentná, ale pritom bohatá aj keď nie prenikavo intenzívna, ale ľahko čitateľná. Plné ovocia, medzi ktorým vynikajú rozdrvené bobule čiernych ríbezlí, ktoré sa miešajú s ďalšími arómami, ktoré vznikli dlhým ležaním vína v dreve. Ich štruktúru tvoria jemná borievka so živicou, náznak vanilky, karamelové tóny s jemnými tónmi horkej čokolády a káva.
Chuť: akoby prirodzene nasleduje vôňu. Kopíruje ju, dopĺňa a rozvíja čo do bohatosti a šírky jej štruktúry. Mäkké, lahodné, zamatové, teplé, dlhé, vyvážené a harmonické. Ležanie v dreve umocnilo ovocný charakter ktorý sa nestráca časom (toto je moja druhá otvorená fľaša po roku). Príjemné dobre integrované kyseliny vás držia dosť dlho v očakávaní čo bude nasledovať. Elegantné triesloviny a taníny kopírujú a sprevádzajú kyseliny, ale vo finále si ich už vychutnáte samostatne. Well done! Bez jednej jedinej pripomienky. Naviac s vynikajúcim potenciálom zrenia vo fľaši ešte niekoľko rokov (5-7).
Hodnotenie:  93 bodov                                       Cena: 10,70 €
Odporúčanie:  fľašu som otvoril niekoľko dní pred tým ako som sa dostal ku knihe od Stevena Kolpana: Sence Of Place. Keď som dočítal jeho hodnotenia Cabernetu Sauvignon v závere knihy, vedel som, že tá kniha môže fungovať ako jednoduchá príručka pre laikov. Naučí vás ako sa dá porozumieť hroznu a vínu na mieste kde sa tvorí - vo vinici aj v pivnici. Tento Alibernet je zase ukážkovým študijným materiálom, aby ste sa o tom presvedčili na vlastnom jazyku. Vychutnáte si ho pri každej príležitosti. Toto je totiž víno ku každej udalosti, dobrej aj špatnej, jedného dňa aj tak zistíte, že je to to víno ktoré ste odkladali na zvláštnu príležitosť. Preto ho zaraďujem medzi vína kategórie odložiť a pravidelne rok po roku sa ním potešiť. Neváhajte ho otvoriť, keď sa vám narodí do rodiny potomok, alebo keď stratíte niekoho blízkeho. Urobí vám radosť keď vás prijmú do nového zamestania a bude vašim hĺbavým, mĺkvym spoločníkom, keď vás opustí ten kúsok šťastia, ktorí sa vás do teraz držal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára