pondelok 7. marca 2011

Vinárstvo Trnovec

Grafikon nepustí. Prvá zastávka (ak sa to tak dá nazvať) u Lacka Trnovca v Nitre. Iba som si odskočil z domu, pretože do pivnice to mám asi 5 minút autom. Na pešo by som to neskúšal, ale odhadujem tak 25 minút. Na prechádzku so psom dobrá trasa. Vinárstvo nebudem zvlášť predstavovať, nie je to žiadny nováčik na vinárskej scéne, ale kto by mal predsa len záujem tak mu postnem vizitku, tak ako som ju kedysi vytvoril.



Vlastné vinohrady v Nitre na Zobore a blízkej obci Alekšince sú základom pre stabilný sortiment. Sedem bielych a tri modré odrody vo fľašiach v niekoľkých štýloch - od suchých akostných vín na denno-denné potešenie, cez vína s prívlastkom, ktoré nájdete vo vinotékach a v gastronómii, až k prírodne sladkým vínam. V predajni na stene nájdete niekoľko desiatok diplomov z regionálnych a medzinárodných výstav. Na otázku o ich význame len trpko poznamená, že tak ako diplomy, tak aj označenie fľašiek medailami nových zákazníkov neprinieslo.


Ročníku 2010 sme sa ani nedotkli. Rešpektoval som názor, že ešte nie je čas ich ukazovať. V pivnici je príliš chladno, takže sa vyvíjajú pomaly. Naviac hodnota kyselín je taká vysoká, že to chce ešte pár týždňov na ich spontánne vypadnutie počas čistenia vína.

Úroda 2009 + 2008 je už vo fľašiach ale aj v nereze tak sa s mladým netreba uponáhlať. Aj napriek nižšej úrode 2010,  pivnica prejde v pokoji so zásobami vína až do polovice roku 2012. Samozrejme že v tom období bude už pod strechou aj nové tohoročné víno. Preto nemajte obavy. Vína je naozaj dosť.

Čas letel akosi rýchlo a tak sme na konci nášho vyhradeného času zistili, že sa nám podarilo prelíznuť 21 vzoriek vína. Pekné číslo. Pekné vína. Vyrovnaná kolekcia a žiadny kandidát, o ktorom by bolo treba mlčať. Pokiaľ máte radi vína, ktoré sú priamočiare a ktoré sa na nič nehrajú, tak toto sú presne tie, ktoré hladáte. Ak vám nejde len o to aby ste pili trendové vína a netúžite len po veľkých značkách, ale máte chuť na dobré víno, ktoré vás poteší, adresu vinárstva už nájdete ľahko.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára