pondelok 3. decembra 2012

Vyhodnotenie ankety / Už som ochutnal

Dnes je mesiac odo dňa kedy sa oficiálne môžeme tešiť z mladých vín ročníku 2012. Podľa legislatívy platnej na Slovensku, je možné označovať a uvádzať víno do trhu nasledovne:
§ 25 Podmienky uvádzania na trh
(1) Ak sa víno vyrobí v tom istom kalendárnom roku, v ktorom sa uskutočnil zber hrozna na jeho výrobu, je zakázané také víno uvádzať na trh vo fľašiach pred prvým novembrovým pondelkom daného kalendárneho roka
§ 28 Označovanie vinárskych produktov
(7) Označovať víno slovami „mladé víno“ možno víno s chráneným označením pôvodu, ak je víno naplnené do spotrebiteľského balenia najneskôr do konca kalendárneho roku, v ktorom sa vykonal zber hrozna použitého na výrobu tohto vína. Také víno možno začať uvádzať na trh najskôr v prvý novembrový pondelok roku zberu hrozna 
Preto občas rozpačito vyznievajú aktivity vinárov, ktorí sa snažia byť rýchlejší a najrýchlejší a pokúšajú sa predbehnúť ostatných, len aby získali nejakú pomyslenú výhodu na trhu. Ale o tom som nechcel písať.
Siahli ste po Svätokatarínskom, Svätomartinskom, Novelle, Beaujolais, alebo inom víne označené ako Mladé víno? Ktoré Vás zaujalo? Zaznamenali ste aktivity, ktoré sú oslavou skončenia vinársko - vinohradníckeho roku a ktoré propagovali počas celého novembra mladé vína? Anketa s otázkou, ktoré *mladé vína* sa vám už podarilo ochutnať, mala za cieľ tak trochu mapovať vašu zvedavosť a preferencie k práve uvádzaným vínam do trhu. Rovnaká téma zaujímala aj bloggera na známom blogu o víne Jižní svah v čechách. Takže máte možnosť si pozrieť a porovnať správanie sa #vinomilcov za riekou Moravou. 

Ako to u nás dopadlo? Najvýznamnejším zistením ankety je skutočnosť, že ak prestanete pravidelne písať do blogu, vaša čítanosť klesne na nulu a vy si môžete pekne krásne na novo od začiatku začať budovať komunitu čitateľov. Ale teraz vážne. Potešilo ma 13 #vínomilcov, ktorí zostali blogu verní aj napriek mojej dlhej odmlke a nechali po sebe nejakú stopu. Viac ako 61% z vás ochutnalo mladé víno slovenského pôvodu, ktoré si už druhým rokom buduje svoju vlastnú identitu pod názvom *Svätokatarínske*. Necelá polovica z vás si k nemu prikúpila aj francúzske Beaujolias a na treťom mieste skončilo českomoravské Svätomartinské. 


Hoci som si išiel nohy zodrať, tento rok som opäť nenatrafil na talianske Novello (hoci jeden z vás sa priznal k tomu že ho ochutnal). Ak niekto viete kde sa dá na slovensku zohnať a ochutnať ho, sem s tou informáciou. Predpokladám, že ľudí čo ochutnali mladé slovenské víno bude viac aj preto, že 53% z vás sa priznalo že ochutnalo iné mladé víno. Určite v tom budú aj vína označené ako *Mladé víno*, ktoré ešte stále tradične uvádzajú na trh niektorí naši výrobcovia, alebo víno rovno od výrobcu zo súdkov. Predpokladám že veľké vínomilecká pospolitosť si nenechal ujsť ochutnávku nejakého GruVee z Rakúska, alebo niečo mladé od Balatonu, z Neszmely či Móru. 

Hlasovať môžete v novej ankete, ktorá sa týka témy uzáverov na víno. Ako je pre vás dôležité čím je uzatvorená fľaša vína? Ak sa máte pri nákupe vína na večeru rozhodnúť medzi vašimi dvomi obľúbenými vínami, rozhodnete sa kúpiť víno pod korkom, alebo uzatvorené screw capom? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára