štvrtok 15. novembra 2012

Slávnosť mladých vín v Doľanoch (tlačová správa)



Mesiac november sa v tradičných vinárskych krajinách nesie v znamení zvyklostí, ktoré sú spojené s predstavením mladých vín. Tejto tradícii sme verní aj u nás v JM Vinárstvo Doľany a každoročne niekoľko dní pred Dňom otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste predstavujeme novú kolekciu vín našim priateľom a obchodným partnerom. Na tohoročnú Slávnosť mladého vína v Doľanoch, ktorá sa konala dňa 13. novembra prijalo pozvanie viac ako 220 osobností obchodného a spoločenského života, ktorí sa mali  možnosť zoznámiť s mladými vínami ročníku 2012. Počas otvorenia slávnosti Ing. Jozef Mikuš povedal, že aj napriek komplikovanému roku, v ktorom viniču a hroznu chýbala voda, ale nechýbalo slnko sme oberali hrozno zdravé, v dokonalej kondícii a spracovali sme ho do podoby príjemných, harmonických vín s jemnou ovocnou aromatikou, ktoré budú pre väčšinu milovníkov vína veľmi atraktívne. Aj keď je vína na rozdiel od predchádzajúceho ročníku o niečo menej, len čas ukáže, či sa naplnia naše predpoklady o jeho vysokej kvalite, ktorá sa prejavila už teraz v mladých vínach.
V tomto roku sme pripravili kolekciu mladých vín z regionálnych a medzinárodných odrôd Chardonnay, Tramín červený, Rulandské šedé, Rulandské modré a Merlot, ktoré posvätil rímskokatolícky farár doľanskej farnosti páter Ján Buček. Rodné listy im vystavil a šťastnú cestu za spokojným zákazníkom im zaželal ambasádor doľanských vín herec Ivan Vojtek. Slávnostnú atmosféru ochutnávky dotvorila vernisážou obrazov pána Bedricha Schreibera, ktoré zachytávajú atmosféru momentov života v Malých Karpatoch.
Súčasťou programu Slávnosti Mladých vín bolo vyhlásenie „Osobnosti roku 2012“, ktoré v našom vinárstve udeľujeme ľuďom, ktorí sa v Malých Karpatoch výrazným spôsobom zasadili a prispeli k rozvoju vinárstva a vinohradníctva. Tohtoročné ocenenie si prevzala pani PhDr. Anna Píchová, riaditeľka Malokarpatského osvetového strediska v Modre za jej húževnatú a trpezlivú prácu, ktorej výsledkom je Malokarpatská vínna cesta. 

Spoločnosť JM Vinárstvo Doľany patrí medzi najvýznamnejším malokarpatským výrobcov kvalitných tichých vín v kategórii bielych, ružových a červených pre rôzne príležitosti. Spoločnosť sa opiera o produkciu hrozna z vlastných vinohradov, ktoré začala vysádzať v roku 1994 a do dnešného dňa obhospodaruje 115 ha v dvoch vinohradníckych rajónoch - doľanskom a orešanskom. Vinárstvo ponúka široké portfólio produktov vysokej kvality a výnimočnej chuti, ktoré neustále inovuje a prispôsobuje požiadavkám zákazníkov. JM Vinárstvo Doľany vyrába tradične známe a obľúbené odrody hrozna ako sú Rulandské šedé, Tramín červený, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Chardonnay, Rulandské modré, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, Merlot a ovocné višňové víno. Pod značkou Gold Line nájdete odrodové vína z vlastných vinohradov, v ktorých sa hrozno oberá ručne pri obsahu cukornatosti minimálne 21°NM. Celkový odbyt spoločnosti za rok 2011 bol viac ako 950 tisíc fľiaš, čo predstavuje nárast o viac ako 2% oproti roku 2010.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára