piatok 9. novembra 2012

Pozvanie na Deň otvorených pivníc



Mesiac november sa nesie v znamení otvárania vínnych pivníc, ktoré organizuje Združenie Malokarpatská vínna cesta, ktorého okrem mnohých ďalších úloh je podpora tradície pitia mladých vín. Deň otvorených pivníc bude mať v tomto roku za sebou už trinásty ročník a pre vinárov v Malých Karpatoch je nezaplatiteľnou reklamou.


Združenie Malokarpatská vínna cesta vznikla v roku 1995 a dnes po 17 rokov svojej existencie má viac ako 150 členov predovšetkým vinárov, vinohradníkov ale aj podnikateľov v gastronómii, vidieckej turistike a milovníkov vína, dobrého jedla a krás malokarpatskej prírody. Nadšenci z tohoto Združenia sa významne pričinili k rozvoju cestovného ruchu v regiónoch Bratislava a Trnava a k ich poznaniu aj za hranicami Slovenska. Bez ich tvrdej práce a rokoch presviedčania by nevznikol fenomén, ktorý významne formoval regionálnu identitu v Malých Karpatoch najmä v oblasti vinohradníctva a vinárstva a v spojení s cestovným ruchom a ďalšími aktivitami, ktoré prispievajú k všestranému rozvoju regiónu.

Malokarpatská vínna cesta je súčasťou Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, ktorá má rozlohu 5935 ha  a tvorí viac ako 25% výmery slovenských vinohradov. Tvorí ju z 12 rajónov - Skalický, Záhorský, Stupavský, Bratislavský, Pezinský, Modranský, Doliansky, Orešiansky, Senecký, Trnavský, Hlohovecký a Vrbovský a najčastejšie sa tu stretnete s vínom, ktoré je vyrobené z nasledovných odrôd hrozna - Veltlínske zelené, Muller Thurgau, Rulandské biele, Rulandské šedé, Tramín červený, Modrý Portugal, Frankovka modrá, Svätovavrinecké ale aj Rulandské modré a Chardonnay.

Vínne cesty vo všeobecnosti sú marketingovým produktom vínneho turizmu v ktorom sa dokázali spojiť najzaujímavejšie atrakcie spojené s vinohradníctvom a vinárstvom. Víno z roku na rok očaruje svojou kultúrou viac a viac ľudí, medzi ktorými môžete stretnúť čoraz viac mladých ľudí. Po mnohých rokoch lákadlom nie sú len samotné pivnice, ale v neposlednom rade predovšetkým neopakovateľná a neopísateľná atmosféra.

U nás v JM Vinárstvo Doľany sme pre všetkých milovníkov dobrého vína pripravili niekoľko mladých vín, ktoré budú môcť ochutnať na dvoch miestach. Opäť otvoríme historickú pivnicu vo Fuggerovom dome v Častej a veľmi radi ich privítame aj na našom vinárskom dvore v Doľanoch. Z našej širokej ponuky vín z vlastných vinohradov by sme radi upriamili pozornosť na niekoľko vín, ktoré určite stoja za pozornosť v pohári. Nezabudnite ochutnať náš Tramín červený, Chardonnay, Rulandské šedé, Merlot alebo Rulandské modré. Tešíme sa na Vašu návštevu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára