utorok 31. júla 2012

Malokarpatský zelený drahokam

Keď som pred dvomi rokmi čítal článok "Aké si slovenské Veltlínske zelené?* celkom som sa potešil, že sú na Slovensku ľudia, ktorí tejto odrode veria a majú ju radi. Nie preto, že za Dunajom v Rakúsku nájdu veľa pekných svetoznámych kúskov, ale preto že rovnako dobré vína vyhľadávajú aj v Malých Karpatoch, v Požitaví, na modrokamensku alebo na vulkanických pôdach v okolí Sobraniec. 

Za dva roky toho môžete vo vinárstve veľa zmeniť. Kúpite si novú technológiu, vyberiete si nových ľudí, alebo vysadíte vinohrad. To sú zmeny, ktoré si na jednej strane môžete všimnúť, ale na strane druhej výsledky týchto zmien sú sotva badateľné. Kým sa naučíte s novou technológiou pracovať a rozumieť jej, to tiež chvíľku trvá. Tak ako potrebujete trpezlivosť na to, aby ste boli s výsledkom experimentov s technológiami spokojný, rovnakú potrebujete počas čakania na prvý zber hrozna, ktoré ste práve vysadili.

V našom vinohradníckom živote máme jedno veľké šťastie. Nemusíme experimentovať s odrodami, pretože to za nás urobili naši predkovia, ktorí nám po sebe nechali v pôde pevne zasadený zelený drahokam ~ Veltlínske zelené. V rakúskom Wachau podľa zeleného drahokamu Smaragd, označujú prestížnu kategóriu vína, ktoré musí mať 100% pôvod hrozna v tejto oblasti a najčastejiše je pripravené z odrody Veltlínske zelené a Riesling.
V našich vinohradoch nájdete vysadených 16 ha Veltlínskeho zeleného, čím sme jej prisúdili nielen mimoriadny význam, ale aj prvenstvo. Ak pôjdete v najbližšej dobe okolo nás, presvedčte sa, že na poličke v našej vinotéke môžete nájsť Veltlínske zelené pripravené v troch štýloch:
  1. ako mladé svieže víno z ročníka 2011
  2. robustné a bohaté z famózneho ročníku 2005, ktoré je dokonale posadené na jemne vypálenom barikovom dreve
  3. limitovanú edíciu *Klasik* z ročníka 2009, pri ktorej sme oprášili pôvodné technologické postupy našich vinárskych predchodcov a pokúsili sme sa vyrobiť tradičné víno, bez veľkých zásahov do fermentačného procesu a do procesu zrenia vína
Ako sa vám páči slovenské Veltlínske zelené? Máte túto odrodu radi? Ako často ju kupujete a z ktorej vinohradníckej oblasti?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára