piatok 27. júla 2012

Modrý Portugal

Kto z vás nemá rád ovocie a odolá čerstvej štrúdli, ktorú práve vytiahli z pece. Pekne voňavej, naplnenej jabĺčkami, tvarohom, alebo makom. Mnohí si určite pamätáte, že ju naše babičky a mamy dopĺňali príjemne kyslastými hrozienkami zo štrudláka. Pre mladú generáciu nič nehovoriaci názov, evokujúci príbuznosť so sladkou pochúťkou, v sebe skrýva meno pôvodnej odrody hrozna, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou histórie slovenského a rozhodne malokarpatského vinohradníctva. Ak ešte ani teraz netušíte o ktorej odrode hovoríme, prezradím vám že ide o Modrý Portugal, ktorý preslávil mnohé vinohradnícke obce ležiace v severnej časti Malých Karpatov  oveľa skôr, ako to urobil František Hečko vo svojom románe Červené víno. 


Táto nenáročná odroda, ktorá dozrieva oveľa skôr ako Frankovka modrá sa takmer stratila v mori vín, ktoré sú pripravené z medzinárodných odrôd, ktorých mená znejú pre našich zákazníkov akosi príťažlivejšie a atraktívnejšie. Na druhej strane, ak vedľa seba pri anonymnej degustácii postavíte Modrý Portugal, Merlot, Pinot, alebo Cabernet Sauvignon, tak ten rozdiel už nebude taký výrazný. Akokoľvek neatraktívne vám bude znieť jeho meno pri chuti a vôni sa môžete dostať do omylu, pretože ho budete považovať za vášho favorita alebo rovno za víno večera.

Vždy vás prekvapí jeho elegantná rubínovo červená farba, ktorá má širokú škálu intenzity. Na okrajoch pohára sa často stretnete s rubínovým odtieňom a prenikavou karmínovou iskrou čo je popis, ktorý sa hodí k akémukoľvek vínu. To robí farbu a samozrejme aj odrodu veľmi atraktívnu. Pri chutnaní vína sme častokrát veľmi netrpezliví a nečakáme na to kedy sa víno otvorí. Mnohé portugaly potrebujú chvíľku na to aby sa otvorili, vlastne to potrebujú mnohé červené vína. Vo vôni vás víno veľmi často prekvapí ovocným dotykom práve zrejúcich sladkých višní a z hĺbky pohára sa vám vynoria elegantné tóny pekne zrelých kôstkovín. Občas objavíte víno, ktorého ovocné arómy sú ešte obalené jemnou štruktúrou korenistých a dymových tónov, ktoré im darovali drevené sudy. Dlhodobé vyzrievanie v dreve môže obohatiť víno o priehrštie vanilkových tónov, ktoré vám zaručene pripomenú sladkú, ovocnú štrúdlu. 
 
Modrý Portugal má zvyčajne pikantnú chuť, ktorej dominujú šťavnaté ovocné kyseliny. Triesloviny nebývajú bohaté, ale prekvapia jemnou štruktúrou. Ak bol naviac drevený sud jemne opálený ohňom, zanechá v chuti rovnako ako vo vôni nevtieravé stopy vo forme zrelej kôstkoviny, korenia alebo tabaku. 

Od nepamäti sa odroda Modrý portugal spája hlavne s Malými Karpatmi. Darí sa jej na Hornoorešianskych vŕškoch, ale aj v okoli Skalice alebo  na južnom Slovensku. Podľa poslednej štatistiky odroda na Slovensku tvorí len 0,5% celkovej plochy vinohradov s výmerou 109,1 ha. Azda najväčšiu ucelenú výmeru nájdete u nás na ploche 9 ha. Portugal nepozná lepšie a horšie roky, pretože vždy dokáže priniesť spravodlivú úrodu do pivnice vinára. Mnohoročné skúsenosti priniesli poznanie potenciálu tejto autentickej odrody hrozna, ktorá pri veľkej súťaži s inými krami a pri vhodnom zaťažení poskytuje atraktívne vína s vysokou kvalitou, ktoré sa vedia presadiť vedľa medzinárodných odrôd. 

Aj v chotári Suchej nad Parnou rastie mladý Modrý Portugal. Je vysadený na historickom hone, na ktorom sa pestoval vinič už v 14. storočí. Mocné  kmienky zapustili svoje korene veľmi hlboko. Stráži ich pôvodná kaplnka, ktorú vinohradníci obnovili z vďaky za záchranu odrody Modrý Portugal na pôvodných kolových viniciach pred fyloxérou.

Vyskúšajte náš Modrý Portugal z posledného ročníka 2011. Bojoval o umiestnenie do Národného Salónu vín a o tri týždne sa pobije s ďaľšími 10 000 vzorkami o medailu na medzinárodnej súťaži vín AWC Vienna.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára