piatok 18. novembra 2011

Vyhodnotenie ankety ~ Ktorú odrodu máte častejšie v pohári

Opäť ubehlo pár dní a ďalšia anketa v ktorej prebiehal súboj dvoch najrozšírenejších modrých odrôd je na konci. Obidve patria k histórii našich vinohradov a treba ich považovať za osobnosti, ktoré ovplyvňovali celé generácie vinomilcov a pomáhali im na ceste k poznaniu vína. Najčastejšie sme sa s nimi stretávali v podobe rozlievaného (či sudového vína) odkiaľ sa pravdepodobne vzala voči nim averzia. Mnohokrát to boli vína neveľmi vysokej kvality a častokrát poškodené špatnou manipuláciou, alebo zlým skladovaním. Zámerne používam minulý čas, pretože v poslednej dobe som na túto kategóriu vína nenatrafil.



Našťastie existuje mnoho príkladov, ktoré obracajú na ruby predsudok, že frankovka alebo vavrinec sú len také jednoduché vína a preto patria do "výčapu". V poslednej dobre sme sa mohli presvedčiť, že jedna aj druhá odroda dokážu poskytnúť vína, ktoré možno zaradiť k rôznym štýlom (od suchého až po ľadové zbery ako veľmi príjemné mladé, ovocné, alebo aj pekne štrukturované a bohaté, dlho zrejúce vína v drevenej sudovine alebo bariku). Pravdou je, že hoci sa prevažná väčšina z nich nerozleje pod bránami, ktoré sú označené menovkou "sudové víno", ale predáva sa vo fľašiach s objemom 1 liter, čo považujem za dôležitý posun pre kvalitu týchto vín.

Predpokladal som, že víťazstvo frankovky bude jednoznačnejšie, ale zdá sa že svätovavrinecké si v poslednej dobe vyslúžilo obdiv milovníkov vína a začína byť hľadaným artiklom. Niektoré kúsky z rôznych časti krajiny boli veľmi príjemné a tak sa nečudujem, že sa aj veľmi rýchlo minuli.


Tu je zoznam niektorých vinárstiev, ktorých Svätovavrinecké sa mi podarilo v poslednej dobe ochutnať. Dúfam, že vás tento zoznam bude inšpirovať a nájdete si čas, aby ste doplnili svoje poličky vo vlastnej vinotéke touto odrodou. Blíži sa čas putovania za vínom na Malokarpatskej vínnej ceste tak verím, že dokážete niečo pekné a príjemné objaviť. 
  • Terra Parna ~ 2008, 2009
  • Mrva&Stanko ~ 2010
  • Vinárstvo Miroslav Dudo ~ barique 2009
  • Karpatská Perla ~ 2004
  • Horské vinohradníctvo a vinárstvo Ján Paták ~ 2009
  • Vinidi ~ 2009
  • Zantho (Austria - Burgenland) ~ 2006, 2009
  • Strekov 1075 ~ 2007
  • Chateau Topolčianky ~ 2009
  • VVD Dvory nad Žitavou ~ 2009
Aká bola vaša posledná kolekcia vín, ktorú sa vám podarilo dať do kopy? Ak nakupujete nejaké kolekcie vín, kupujete ich výhradne pre svoju vlastnú radosť, alebo so zámerom potešiť svojich blízkych a priateľov?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára