streda 16. novembra 2011

Mladé víno 2011

Všetci ho už pár dní pociťujeme na vlastnej koži. Niektorým sa dokonca dostalo na kobylku a ďalší pozorujú, že ho už majú hlboko zažraté pod pokožkou. Tento rok ako každý rok.


Najskôr sa cez nás prevalila informačná vlna o Beaujolais a vzápätí tu bolo tsunami "Svätomartinského" vína z Čiech a Moravy. A potom ....... zostalo ako vždy nejaké veľké ticho. Ako pred búrkou. Ale tá víchrica neprichádza a neprichádza. Len slabý šelest niekoľkých jesenných listov ktoré nestihli spadnúť na zem. A z toho tichého šumu (pokiaľ nie ste hluchý) sme sa dozvedeli, že "Mladé víno" je na trhu od 7. novembra a agentúra PromoLand dala do kopy projekt realizácie mladého vína pod značkou "Svätokatarínske".


Aby som Vám uľahčil hľadanie a ušetril čas, mám pre vás prvý zoznam vín (budem ho aktualizovať), ktoré sa mi už podarilo prelíznuť a ktoré vinári predávajú pod značkou Mladé víno alebo Svätokatarínske  (nájdete avizovaných 69 vín od 22 výrobcov). Mnohé sú už dostupné v supermarketoch, niektoré nájdete vo vybraných reštauráciách a pre ostatné si musíte zájsť do pivnice k vinárovi. Ako som práve zistil, dostal som sa zatiaľ len k jednej tretine dostupných vín. Pevne verím, že tie ostatné zvládnem do 31. decembra.


  1. Chateau Topolčianky ~ Iršay Oliver, Veltlínske červené skoré, Svätovavrinecké Rosé, Modrý Portugal
  2. Víno Nitra ~ Muller Thurgau, Veltlinske červené skoré, Rulandské modré Rosé, Svätovarinecké
  3. Karpatská perla ~ Cuveé Muller Thurgau/Silvánske zelené, Iršay Oliver
  4. JM Vinárstvo Doľany ~ Tramín červený, Merlot Rose, Merlot Blanc de Noir
  5. Vinárstvo Masaryk ~ Mladé Skalické Gamay
  6. Sykora Fine Wine ~ Iršay Oliver, Muller Thurgau, Cabernet Sauvignon Rose
  7. Limbavin ~ Muller Thurgau, Veltlinske červené skoré, Svätovavrinecké Rosé

Vôbec prvé mladé víno, ktoré sa mi podarilo tento rok ochutnať bol Muller Thurgau z Limbavínu, ktorý mal svoju inauguračnú premiéru na stretnutí Foodbloggerov v Bratislave, kde sa zišla celkom pekná skupina milovníkov dobrého jedla (a musím napísať, že aj dobrého vína). V článku nájdete okrem podrobností ~ miesto konania, zoznam bloggerov (mimochodom o mnohých som vôbec netušil,  ale zistil som, že všetko sú to skvelí ľudia, ktorí aj výborne píšu, tak si nezabudnite prezrieť ich blogy, niektorí z nich sa celkom určite dostanú na váš zoznam sledovaných) ale najviac so všetkého vás určite bude zaujímať zoznam jedál ktoré sme pripravovali.

Ako rýchlo som sa dostal k jedlu. Víno bez jedla a jedlo bez vína si vôbec neviem predstaviť.  O tejto úchylke sa dozvedeli moji priatelia z reštaurácie UNICAFE ~ Galéria dobrého jedla, ktorí ma požiadali aby sme sa pokúsili spoločne so šéfkuchárom a somelierom priradiť ku všetkým novým jedlám vína z vínnej karty. O tom ako to celé vyzeralo a ako sa nám to podarilo napísal výbornú reportáž Viktor Klimo.

Ale poďme späť k mladým vínam. Budem veľmi stručný, aby ste nemali dojem že vás chcem ovplyvňovať. Ak si chcete prečítať čo od nich môžete očakávať, tak sa vráťte k môjmu staršiemu článku. Bolo by zbytočné písať to isté. Pokiaľ ochutnáte prvé dúšky vína ročníku 2011, určite mi dáte za pravdu, ak vám poviem, že vás budú veľmi baviť. Sú šťavnaté, ovocné, hravé, roztancované, plné slnka a odriekania vinárov. Pochváľte sa! Koľko mladých vín tohoto ročníku Vás už potešilo? Ktoré Vás zaujalo a aké si už viac nekúpite?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára