pondelok 21. novembra 2011

Lemon tarts with candied oranges

Citrónový (alebo pomarančový) krém si môžete urobiť do zásoby, pretože má všestranné použitie. Je skvelý na palacinky, alebo na ranný toast, na torty alebo ako náplň do košíčkov z lineckého cesta. Chcel som si overiť či ho náhodou nie je dostať v M&S (vraj ho kúpite pod názvom Lemon Curd v predajniach s anglickými špecialitami), ale jeho potravinová časť je v Nitre už niekoľko týždňov zatvorená. Takže ak máte chuť urobiť si malý prieskum, nech sa páči (a ak ho nájdete dajte mi vedieť kde sa dá kúpiť). Ak si doma pripravíte vlastný, tak by ma naozaj zaujímalo ako dopadne porovnanie s jeho priemyselnou verziou. Pre vás ostatných mám krátky recept o ktorý ma požiadali dievčatá z FoodGang.


Jeden z možných overených postupov:  maslo (100 g) a práškový cukor (350 g) dajte do ohňovzdornej misky a začnite miešať. Postupne pridávajte jemne postrúhanú citrónovú kôru (vyhnite sa bielej časti kôry pretože tá je horká) a vytlačenú šťavu z jedného veľkého citrónu. Misu položte na hrniec s vriacou vodou tak, aby sa nedotýkala hladiny a miešajte až do vtedy, kým sa nerozpustí všetok cukor. V tom momente zložte misku nabok. Medzitým čo zmes chladne vyšľahajte tri bielka a jeden žĺtok a pridajte ich do chladnúcej zmesi.

Zamiešajte a misku vráťte späť nad vriacu vodu a zľahka miešajte až do hustej konzistencie (čo bude približne o 5-10 minút). Odstavte vodu a misku odložte na chladné miesto aby zmes vychladla. Pokiaľ vzniknutý krém nepoužijete hneď odložte ho do uzatvárateľných pohárov a skladujte na chladnom mieste. Rovnakým spôsobom môžete pripraviť pomarančový krém (ja sa v najbližšej dobe chystám na kokosový), stačí len zameniť citrón za pomaranč.
Ale mal by som sa vrátiť k nadpisu tohoto blogu, pretože ten súvisí s dobrotou, ktorú sme ochutnali u mojich priateľov s čím som sa pochválil na stene môjho *ksichtoknihového* profilu. Reakcia na fotku samozrejme nedala dlho čakať a vyprovokovala ma k tomuto blogpostu. Malé drobnosti ktoré nám chutili mali základ
v lineckom ceste (myslim, že jeho recept nie je potrebné písať), ktoré bolo pečené v malých  miskách.

Vzniknuté korpusy gazdiná naplnila citrónovým krémom a ozdobila polovičkami kandizovaného pomaranča. Celý výtvor vyzeral skvele a tých zopár kúskov ktoré mala pripravené sa rýchlo minuli. Zrazu sa kdesi z hlbín skrine v kuchyni vynorila tajomná železná zásoba sušienok, ktorá vyriešila problém s nedostatkom lineckých korpusov.

Nikto z nás proti sušienkam neprotestoval, pretože sme ešte stále mali na stole otvorené príjemné víno, ktoré nám robilo radosť celý večer. Experiment sa celkom vydaril. Pripravili sme si dve alternatívy, ale hneď prvé víno ktoré sme k tomuto dezertu otvorili (Rizling rýnsky 2008, bobuľový výber zo Žitavských viníc) zostalo zároveň najvhodnejším favoritom.

Pochváľte sa skúšate aj vy kombinácie vhodného vína a jedla, alebo sa necháte unášať učebnicovými príkladmi, ktoré vám poskytujú rady a návody aké víno patrí ku ktorému jedlu? Čo sa vám podarilo naposledy spojiť tak excelentne, že ste mali z jedla a vína iný lepší zážitok? Zaujíma vás spájanie jedla a vína a chceli by ste si to vyskúšať s profesionálom v spoločnosti vašich priateľov na vlastnej koži? Napíšte mi o tom do komentáru čo vás na tom zaujíma a aké máte od toho očakávania. Za každý jeden komentár vám budem veľmi vďačný.

3 komentáre:

  1. Noo, vďaka moc, inak Lemon curd si robievam podľa tohto receptu od Aďky- http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23263, veeelice mňam, by som povedala, že lepší ako z M&S, a robila som aj pomarančový, tiež very good. Inak v sobotu som si v BA urobila nákup v M&S, tak som zásobená.Jeden čas ho mali aj v NR v TEscu, ale už dávno som ho nevidela, ale v Hypernove som postrehla kútik s angl.potravinami, tak snáď tam...ale odporúčam urobiť si ho , recept je aj pre nešikovných. Dík za inšpiráciu Peter :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V bratislavskom M&S ho urcite maju, ale ako pise Tina, aj ja ho robim podla nasej Adrianky. A skusala som aj curd z cervenych pomarancov. Oba recepty mam aj u seba na blogu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ďakujem za tip, vyzerá to priam neodolateľne, Peťo :))

    OdpovedaťOdstrániť