streda 2. novembra 2011

Cabernet Sauvignon 2010, Limited Edition, barrique, Strelinger & Teplan (Žitavské vinice)

Donedávna bolo absolútne nemysliteľné aby ste si spájali butikové vinárstvo *Žitavské vinice* (Strelinger & Teplan) s výrobou iného ako prírodne sladkého vína. Za posledných pár týždňov ste sa o nich mohli dočítať hodne veľa v súvislosti s ich voľnou jazdou na AWC Vienna, ktorá skončila medailovou exhibíciou (priniesli 5 zlatých medailí). Úspešná bola aj preto, že mimoriadne dobre dopadla povinná jazda prvého odrodového suchého vína z ich pivnice. Lepšie miesto a výber spoločnosti na inauguráciu ďalšieho štýlu vína tohoto vinárstva si už vôbec nedokážem predstaviť.

K Žitavským viniciam mám celkom blízko. Sám pochádzam z Požitavia, ktorého čaro tvoria ľudia, miesto na ktorom žijú a plody práce, ktorými sa môžu pochváliť. Okrem toho patria k vinárstvam, ktoré sú zreteľne čitateľné štýlom vína ktorý vychádza z ich pivnice.

Informácia o príprave suchých červených vín ma pred rokom vôbec neprekvapila. Predpokladal som nejakú  inováciu (designovú alebo produktovú) s ktorou by už bolo na čase aby vyšli von. Celkom som privítal  rozhodnutie zamerať svoje úsilie na suché červené vína. Po niekoľkých úspešných rokoch s vínami prírodne sladkými považujem sebadôveru a odhodlanie spracovávať modré odrody hrozna za absolútne prirodzené.

Moja posledná návšteva *Žitavských viníc* bola veľmi spontánna. Mala byť zároveň krátka a rýchla. Chcel som len vyzdvihnúť víno pre zákazníkov a nezdržovať vinára v práci, pretože bola sobota a okrem povinností v pivnici mal Jožko Teplan v pláne aj domáce práce.  Nakoniec som sa z okoloidúceho návštevníka stal hosťom a v pivnici sme spoločne prešli niekoľko červených vín. O všetkých budete už čoskoro počuť, čítať alebo ich budete mať možnosť ochutnať. Len ich treba naplniť do fliaš a poslať predajcom a distribútorom.
  • Cuveé Merlot/Dunaj 2010 suché
  • Alibernet 2010 suché
  • Cabernet Sauvignon 2010 suché
  • Alibernet 2010 slamové, sladké
Čo o ňom hovorí vinár a ako chutí zlato z AWC Vienna? Na etikete, ktorá je mimochodom veľmi vydarená (*1), nájdete nasledovný popis:

"Víno je vyrobené z výnimočne vyzretých bobúľ hrozna, ktoré malo cukornatosť 27°NM, bolo spracované šetrným spôsobom, vďaka čomu sme získali mohutné a koncentrované víno. Po 9 mesiacoch v nových barikových sudoch víno získalo úžasnú príťažlivú ovocnú aromatiku. Toto unikátne víno spĺňa všetky predpoklady na dlhodobé skladovanie. Prípadná usadenina na dne fľaše je znakom vysokej kvality vina."

Vzhľad a farba:  už na pohľad veľmi príťažlivé víno, nie veľmi intenzívna ale zato výrazná rubínová farba s odtieňom zrelej čerešne, v pohári zanecháva bohatú stopu a lenivé kvapky pomaly stekajúce k hladine sa nevedia dočkať na prvý dotyk s hladinou tak ako som sa ja tešil na prvý dúšok

Vôňa:  výrazná, viac vrstevná, veľmi bohatá a zároveň aj svieža, dotyk ovocia je zreteľný a mohutný, drobné čierne ovocie v pohári, černice, čierne maliny a plody zrelej bazy, jemné tóny čierneho korenia prechádzajú do sušeného feniklu a tymianu, len symbolicky zachytíte krémovo-smotanovú štruktúru a čudujete sa že to nie je všetko, predstavte si ako je to položené na práve opracovanom čerstvom dreve, ktoré ste vytiahli z vyhasínajúcej pahreby a cítite jemnú letmú vôňu uhlíkov, ktoré mu pridávajú na elegancii a zaujímavosti, príjemné prekvapenie je aj to že vôňa dlho drží v pohári a je jej veľa veľa  :) konečne niečo čo ma po dlhom čase baví

Chuť:  teplé, mäkké, zamatovo hladké, ohnivé a svieže, zároveň príjemne kyslé, kyseliny (6,5g/l) sú diamantovo vybrúsené s potenciálom udržať víno v skvelej kondícii veľmi dlho, pokiaľ by ste sa nepozreli na obsah alkoholu (15%) tak neveríte že je tak vysoký, kyseliny ho dostatočne utlmujú, pekne formované krehké a skromné triesloviny a taníny ho držia na uzde, sú komplexné a majú jemnú štruktúru, výrazná ovocná zložka je verným obrazom tej ktorá sa predviedla vo vôni, ale v chuti je dáva mystickú dimenziu, keď doznieva ovocie tak sa plynule otvárajú dvere do ďalšej komnaty plnej voňavého dreva a praženej kávy a čierneho korenia, mám pocit, že tóny dreva sú v chuti o poznanie jemnejšie a kultivovanejšie ako vo vôni, chuť je podobne ako vôňa veľmi dobre rozvinutá, bohatá a nekonečne dlhá

Hodnotenie:  AWC Vienna Gold Medal (90+)

Odporúčanie:  aj napriek tomu ze sme sa u nás v rodine zhodli na tom že ročník 2010 patril k niekoľkým najnepodarenejším za posledných 50 rokov, ukázalo sa že pre niektorých sa môže stať poučením ako prežiť špatný rok. Ročník len potvrdil opodstatnenosť prítomnosti kyselín, ktoré sa podieľajú na senzorickom profile vína. Bez nich si prírodne sladké vína neviem predstaviť, pretože sladké a alkoholické vody (prepáčte vína) mi nikdy nechutili. Čo bolo pre niekoho tragédia pre iného znamenalo konkurenčnú výhodu. Obdivuhodné je aj to že homeopatická dávka modrého hrozna dokázala prežiť nepriazeň počasia bez ujmy na zdravotnom stave a odvďačila sa pestovateľovi technologicky dobre vyzretým hroznom (cukor, kyseliny, aromatické látky, triesloviny aj taníny v správnom množstve aj pomere). K zlatým tehlám sa tiež zvyčajne dostanete kopaním cez hrubú vrstvu hlušiny. Kupujte! Je čas na víno, ktoré si odložíte tak, aby ste sa ho najbližšie dotkli najskôr o 8 - 12 rokov.

_______________________________________________________________________
(*1) limitovaná edícia a prvé uvedenie ďalšieho štýlu vína narobili v *Žitavských viniciach* trochu starosti s identitou. Snaha odlíšiť červené vína od ostatnej produkcie viedli k návrhu zmeny vizuálneho štýlu etikiet tak ako sme si na ne do teraz zvykli. Na novej etikete sa objavilo aj nové logo *Strelinger & Teplan* čo je celkom prirodzený proces vývoja v spoločnosti, kde vinári ktorí stoja za značkou nie sú priamo viditeľní. Predpokladám, že nielen víno ale aj táto etiketa neupadne do zabudnutia, ale stane sa neoddeliteľnou súčasťou histórie budovania značky a zostane v našich vinotékach ako unikátny a vzácny zberateľský kus.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára