pondelok 11. júla 2011

Vyhodnotenie ankety ~ Ako často pijete šumivé vína

Opäť jedna anketa za nami. Téma sekty ma zaujíma nielen preto, že veľká časť mojej práce do roku 1998 súvisela s prípravou základných vín na výrobu sektov, ale aj preto, že bubliny odjakživa považujem za rovnocenného súpera tichých vín. Aj napriek tomu, že prevažná väčšina populácie sa domnieva, že sekty sú predurčené na zriedkavé pitie pre mimoriadne príležitosti, zostávam ambasádorom jeho všestranného použitia nielen na denno-denné potešenie, ale aj pre jeho vhodnosť spájania sa s jedlom.


Ako dopadla anketa? Mám pocit, že presne tak ako som očakával. Tých niekoľko vinofilov, ktorí čítajú tento blog má sekty na stole veľmi často. Až 58% z nich sa vyjadrilo, že sekt pije vždy keď naň dostane chuť. Ostatní ho považujú za výnimočné a príležitostné pitie. Samozrejme že z tohoto výsledku sa v Seredi nikto nezblázni, ale na druhej strane to bude signál, že dobre vzdelaný milovník vína považuje sekt za dobrého a príjemného spoločníka.
Sekt si dokážem užiť kedykoľvek a kdekoľvek. Kedykoľvek znamená, že v mojej vinotéke vždy nájdete pripravených 6 kúskov, ktoré mi zvyčajne robia radosť a ďalších aspoň 12, ktoré čakajú na otvorenie pre hodnotenie a porovnávanie. Kdekoľvek ale býva veľký problém, pretože sa nestáva, aby ma niekde sektom ponúkli. Ešte horšie je to s jeho výberom na miestach, kde by ste sekt očakávali. Úplnou tragédiou býva ak ho niekde objavíte a musíte si povedať, že celé zle (od jeho výberu, riadnej starostlivosti, vhodných pohárov a správneho podania).  Takže aj tam bude pes zakopaný prečo si sekt ťažko hľadá svoje miesto na stoloch. Určite je aj cena limitujúci faktor, pretože moc dobré bublinky nie sú lacná záležitosť. Ale to treba zobrať ako holý fakt, ktorý súvisí s ich náročnou výrobou.

Ďalšiu anketu som zvolil zámerne ako súboj dvoch odrôd, ktoré sú v našich vinohradoch najrozšírenejšie a zároveň sa používali ako základné víno na výrobu sektov. Vína, ktoré sa stali každodenným chlebom o ktorom sa nikdy nikomu nechce písať, pretože to je to najťažšie. Jedno z nich má veľkú šancu aby sa stalo typickým reprezentantom nášho vinohradníctva a vinárstva. Hlasujte a rozhodnite v súboji dvoch odrôd, ktoré z nich by to mohlo byť. Ktorú z nich kupujete častejšie? A prečo?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára