streda 13. júla 2011

GruVee niekoľkokrát za sebou

Momentálne na tejto stránke medzi sebou vedú súboj v ankete dvaja titani slovenských vinohradov. Rizling vlašský vs. Veltlínske zelené.  Sú to naše najdôležitejšie, najrozšírenejšie a najpredávanejšie biele odrody (podľa odboru vinohradníctva a vinárstva na Uksup-e na konci roku 2007 patrilo rizlingu 21,6% a veltlínu 26,6% z vinohradníckych plôch bielych odrôd). Dlhodobo sa nemôžem zbaviť pocitu, že sú to zároveň odrody, ktoré mnohí vinári veľmi podceňujú.
Samozrejme mohol som byť "politicky" korektnejší a napísať to  v inom duchu. Trebárs že by si zaslúžili viac pozornosti, aby sme na ne mohli byť hrdí. Pri pohľade do Národného salónu vín zistíte, že v ročníku 2010 ste si mohli vybrať z piatich možností a tento rok vám bude musieť stačiť jedna. Ak by sme robili porovnanie zastúpenia odrôd v jednotlivých cenových segmentoch, tak by sme boli prekvapení, že zatiaľ čo Veltlín (alebo Rizling, ktorý majú také veľké zastúpenie vo viniciach) nájdete u všetkých vinárov hlavne v kategórii pod 5€ sa v kategórii nad 10€ nachádzajú len veľmi zriedkavo. Vína ešte stále nesú prívlastok lacné, jednoduché, obyčajné a ľudí čo majú na ne vyhranený názor nie je veľa.

Pre porovnanie pestovateľsky bezvýznamné odrody (hoci sú mnohé komerčne veľmi žiadané) všetci tlačia od 5€ vyššie a v cene nad 10€ je ich rozhodujúce množstvo. Rád by som sa dožil toho, aby to čo dnes mnohí považujú len za bežné víno, bolo nielen v základných vínach, ale aj v prémiovom a ultra-prémiovom segmente, tak ako je tomu v susednom Česku alebo Rakúsku.

Pred niekoľkými týždňami som zbieral Veltlíny na ochutnávku do Viedne, kde sa mali stretnúť v slepej degustácii stredoeurópske aj zámorské. Porovnanie pre nás nedopadlo zle, ale do výberu vinotéky, ktorá sa venuje špeciálne Veltlínu zelenému sa nedostalo ani jedno víno zo Slovenska. Poznámku o tom, že Weinviertel je plný priemerných vín som počul niekoľkokrát. Ale aj napriek tomu som sa tešil, že zo 6 slovenských vín boli vo výbere veľmi dobre hodnotené tri, medzi ktorými bol aj Veltlín, ktorý neskôr experti zaradili  ako jediný do Národného Salónu vín 2011. Potešujúci bol aj kompliment o tom, že všetky vinárstva zanechali dobrý dojem a stanú sa horúcimi kandidátmi do výberu v nasledujúcom kole. Tu je zoznam vín:

Veltlínske zelené 2010, neskorý zber, Karpatská Perla, Malé Karpaty
Veltlínske zelené 2009, Bott Frigyes, Južné Slovensko


Veltlínske zelené 2010, neskorý zber, Chateau Topolčianky, Južné Slovensko


Odmenou za niekoľko ochutnaných vzoriek bol Gruner Veltliner 2009 mladých vinárov z  Ziersdorf / Schmidatal v oblasti Weinviertel. Značka End des Berges je Veltlín zo základnej rady (Classic Weine) pochádzajúci s rovnomenného vinohradu. Po riadenej fermentácii v nerezových tankoch zrelo 10 mesiacov vo veľkých drevených sudoch s objemom 3000 l. Čistá biela a zreteľne čitateľná etiketa vás zaujme jednoduchým štýlom a určite vás neprekvapí alumíniový uzáver screw cap, tak ako u mnohých ďalších rakúskych vín. Vo vôni veľmi intenzívne a bohaté zároveň, plné tropického ovocia, ktoré je naviac položené na jemne opracovanom dreve so štipkou škorice. Na jazyku sa s vami pohrávajú dokonalé a svieže kyseliny. Roztancujú sa pri prvom dúšku a akosi sa vás nechcú pustiť. Expresívny prejav dopĺňa bohatý alkohol (13%) a každou sekundou pomáha rozvíjať bohatstvo ovocných zložiek aj po tom čo ste prehltli poslednú kvapku vína. Oxidácia po takmer ročnom zrení  v drevených sudoch je veľmi jemná a kultivovaná ako ozajstný gavalier na bále, čo sprevádza slečnu na jej prvom tanci.

No a toto považujú za základné víno. V predchádzajúcom kole hodnotenia sa tiež nedostalo do predaja. Barbari! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára