piatok 15. júla 2011

Víno roku 2011: Muller Thurgau

Dnes som vyhlásil na mojej stránke "ksichtoknihy" Muller Thurgau za víno roku 2011. Rád by som sa pripojil ku všetkým, ktorí prišli s originálnou myšlienkou oceniť niečo zaujímavé, výnimočné a zmysluplné. Môžete so mnou polemizovať, alebo si poklepkať po čele že je to bláznivý nápad vyhlásiť za víno roku práve Muller Thurgau, ale osobne mám na to hneď niekoľko dôvodov. Samozrejme že ho považujem aj za zaujímavé, výnimočné a tento post možno niektorí budú považovať aj tak trochu za zmysluplný.


Pokojne to vezmite ako fakt, že s odrodou sa stretnete v portfóliu takmer každého slovenského vinára. Druhý fakt je, že od januára tohoto roku sa s odrodou stretávame takmer v každej tlačovej správe so skončeného konkurzu, alebo súťaže vína.  Dokonca odroda má aj svoje stále miesto (počet vzoriek ~ dve) v Národnom Salóne vín SR už od roku 2007.


Nezanedbateľným je aj ten fakt, že pokrýva 12,7%  našich vinohradníckych plôch a zaraďuje sa na tretie miesto za Veltlín zelený a Rizling vlašský (spolu táto trojka predstavuje 60,9 % všetkých bielych odrôd alebo 39,2% všetkých registrovaných plôch). 

Pre odrodu bolo skvelé, že sa stala symbolom krajiny pri príležitosti Majstrovstiev sveta v hokeji. Mohli si ju všimnúť návštevníci 75. ročníka šampionátu na Slovensku. Muller bol v limitovanej sérii z dielne račianskeho vinárstva Miloš Máťuš, čo považujem po ochutnaní za veľmi príjemné prekvapenie. 

Zostanem pri predsudku, že "mulerka" je vínom na každodenné popíjanie k jednoduchým jedlám (šaláty, predjedlá, zeleninové polievky, ryby a niektoré biele mäkké syry) a na zábavu do spoločnosti. A to len preto, že sa zatiaľ sami vinári nepokúsili tento mýtus zbúrať. Tak ako poznamenali niektorí diskutujúci vínomilci chcelo by to využiť potenciál aj ďalších odrôd a ponúknuť ich aj v kategórii prémium a ultra-prémium. Nielen ako základné víno. 

Určite vás bude zaujímať referencia ku ktorým Mullerom Thurgau z posledného ročníka 2010 sa mi podarilo dostať. Tu je ich zoznam:

  • Mulller Thurgau 2010, kabinetné, polosuché, Chowaniec-Krajčirovič
  • Muller Thurgau 2010, akostné, suché, Martin Pomfy - Mavin
  • Muller Thurgau 2010, akostné, suché, PD Mojmírovce
  • Muller Thurgau 2010, akostné, suché, Vins Winery
  • Muller Thurgau 2010, akostné, suché,  Mrva & Stanko
  • Muller Thurgau 2010, akostné, suché, Karpatská Perla
  • Muller Thurgau 2010, akostné, suché, Chateau Topolčianky
  • Muller Thurgau 2010, akostné suché, Víno Nitra
  • Muller Thurgau 2010, akostné, suché, Hacaj
  • Muller Thurgau 2010, akostné, suché, Vinárstvo Pavelka a syn
  • Muller Thurgau 2010, akostné, suché, Vinidi
  • Muller Thurgau 2010, akostné, suché, VVD Dvory

Leto práve teraz začalo, aj keď to tak celkom nevyzerá, ale na začiatok si doprajte s priateľmi ochutnávku 12 rozličných kúskov a potom sa rozhodnite čo bude vašim sprievodcom v nasledujúcich niekoľkých týždňoch. Nezabudnite sa podeliť v komentároch o svoje dojmy a napíšte mi ako vy vnímate odrodu Muller Thurgau.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára