piatok 1. apríla 2011

Vinco a VinCE

Narodil som sa na Vincenta. To je taký obyčajný januárový deň. Má ale jednu zvláštnosť. Je prvým dňom v roku, ktorý sa spája s vínom. Hovorí sa, že: "Ak sa na Vincenta vtáča vody z koľaje napije, tento rok mnoho vína sľubuje." Pravdou je aj to, že iná pranostika tomu istému vtáčaťu veští na druhý deň smrť zamrznutím.


Skôr si myslím, že nás ľudová múdrosť upozorňuje na to, aby sme sa počas januárového strihania vinice dobre obliekali, lebo je "zima jako svine". Výsledkom úvahy okolo dátumu môjho narodenia je fakt, že mi sudičky nadelili víno ako celoživotného partnera. Aby toho nebolo dosť, tak už od útleho dectva bol mojím prvým mentorom človek, ktorý pracoval vo vinárskych závodoch a zároveň sa staral o svoju vinicu na vrábeľských vinohradoch. Určite uhádnete jeho meno. Všetci sme ho oslovovali Vincobáči. Jeho "Otelák" bolo vychýrené víno široko ďaleko, ale aj napriek tomu bol na vrábelsku medzi prvými, ktorý svoju starú vinicu s otelákom "vyťal" a miesto neho zasadil Rizling vlašský.

Tak sa stal Vincent kľúčom k rizlingu, o ktorom rád píšem a hovorím. Naposledy sme sa o ňom zhovárali v Národnom archíve vín vo Vrábľoch medzi nadšencami z Požitavskej vínnej cesty. Vrábeľské víno, ktoré sa stalo synonymom pre dobrý rizling je fenomén, na ktorom sa komunita vinohradníkov a vinárov usiluje budovať svoju jedinečnosť v budúcnosti. Potešujúce sú správy o podobných aktivitách, ktoré chcú rizling zo Slovenska postaviť na najvyššiu priečku v hierarchii kvality a obľúbenosti vín. Urobiť z neho národný vinársky symbol, tak ako to urobili v Rakúsku z GruVee.

Rizling vlašský je odroda ktorá síce má lokálny charakter, ktorý ale na druhej strane presahuje naše hranice a dáva mu medzinárodný charakter. Nájdete ho iba v krajinách bývalej Rakúsko-uhorskej monarchie. V každej z nich však patrí medzi tri najrozšírenejšie biele odrody. Na tom postavili aj filozofiu podujatia VinCE, ktoré sa konalo v dňoch 19. a 20. marca v Budapešti.


Mastertasting lokálnych odrôd zo strednej Európy bol hlavným bodom programu oboch dní, ktoré priťahovali profesionálov. Veľké mená z vinárskeho sveta zase znamenali vysokú reputáciu každej prednášky a ochutnávky. Kľúčovým programom bola prezentácia vína a vinárstiev, formou tak ako ich poznáme z niektorých podujatí na Slovensku.

Spomenul som význam rizlingu pre strednú Európu, kam patríme aj my. Dôležité je, že našu súčasť v tomto regióne akceptujú aj okolité krajiny. To bol dôvod prečo Akadémiu vína Vinoforum oslovili naši partneri v Maďarsku so žiadosťou o pomoc pri výbere Rizlingu na Mastertasting.  Považujem to za veľmi významný signál, ktorý potvrdzuje našu vinársku identitu. Výber rizlingov nebola vôbec ľahká úloha, ale aj tak sa podarilo vyzbierať12 vín z ktorých do posledného kola v Maďarsku putovalo 5 vzoriek (Karpatská perla, Vinohradníctvo Pavelka a syn, Chateau Belá, VVD Dvory nad Žitavou a Bott Frigyes).

Do zoznamu 9 prezentovaných vín sa nakoniec dostal Rizling vlašský 2009,  od butikového vinára Bott Frigyes z Komárna - Novej Stráže. Podľa slov účastníkov podujatia bol najpríjemnejším prekvapením Mastertastingu. Záujem o prezentáciu rizlingov prekročil kapacitu 40 stoličiek a usporiadatelia museli pridať ešte 15 miest čo bolo maximálna kapacita miestnosti kde sa chutnali vína. O tom, že to boli skvelé a veľké vína, svedčia aj poznámky degustátorov, ktorí jedno z vín (ročník 1989) prirovnali k Sofii Lorenovej.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára