utorok 29. marca 2011

Ročník 2010

považujme za mimoriadne výnimočný. Z jedného jediného dôvodu. Aj keď ten dôvod je určite iný ako všetky za predchádzajúcich 15 rokov. Vinári sa svorne zhodujú na tom, že rok s tak špatným priebehom počasia si nepamätajú ani tí najstarší vinári. Už máj bol poznačený vysokými zrážkami, ktoré v niektorých lokalitách doplnila ľadová smršť. Tá predčasne ukončila očakávania mnohých vinárov. Okrem toho množstvo spadnutej vody počas kvitnutia hrozna redukovalo jeho násadu a tak sa stalo, že časť neopeleného kvetenstva opadala. Kvôli vysokým zrážkam sa mnohí vinohradníci nedostali s technikou do viníc a tak nemohli zabrániť rozvoju hubovitých chorôb. Ich tlak sme potom pozorovali po celé vegetačné obdobie. Ten sa v niektorých lokalitách postaral o ďalší úbytok hrozna.

Podľa informácii  Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku možno očakávať nasledovné údaje o stave hrozna a vína za rok 2010:
  • Redukciu úrody o 40 % (v porovnaní s rokom 2008 a 2009) s priemerným výnosom z ha 2,5 -3 t
  • Priemernú kvalitu vín na úrovni akostných
  • Cukornatosť hrozna okolo 16-17 NM
  • Zvýšené náklady na obhospodarovanie vinohradov až o 50 %
  • Posun v zbere cca 1-2 týždne
  • Prívlastkové vína – budú závisieť od vývoja počasia, uskutočnila sa prirodzená selekcia množstva,       v prípade priaznivého počasia by mohla byť dosiahnutá dobrá kvalita
Odhady o množstve obraného hrozna a nákladoch na tonu jeho výroby sa potvrdili. Na druhej strane sa nepotvrdil katastrofický scenár o tom aké veľké budú problémy s kvalitou vína v pivnici. Práve opak sa stal pravdou. Takmer všetci vinári ukázali, že sú dobre pripravení aj na takéto úlety počasia a s nástrahami ročníku sa im podarilo viac menej vysporiadať. Výsledok si pravdepodobne všimol každý z nás. Stačilo ochutnať prvé mladé vína, ktoré vinári uviedli do trhu v novembri a decembri. Potešilo nás, že po mnohých rokoch si opäť môžeme užívať radosť z pikantných a šťavnatých kyselín, ktorých je v tomto ročníku požehnane dosť.  Priznajte sa, že výsledok v pohári je oproti očakávaniam veľmi príjemný.

Vína možno nepôsobia mohutne, ani nemajú vysoký obsah alkoholu, dokonca nám nevadí, že sú tenšie a ani to že mnohé z nich sú krátke. Spájajú ich iné atribúty, ktoré nás dokázali zaujať. Jemná ovocná a mnohokrát bohatá vôňa. U bielych vín elegantné farby všetkých odtieňov zelenej a žltej.

Na červené si budeme musieť počkať. Tento rok ich čaká trochu dlhšia cesta kým sa im podarí dostať sa do našich pohárov. Ich farebná škála naznačuje, že budeme mať do činenia s atraktívnym a keď v niektorých prípadoch s menej intenzívnym zafarbením. Osobne si myslím, že to je veľmi inšpirujúce hľadať zábavu v rozmanitosti farieb a ich odtieňov. Radosť nad bohatstvom farebnej škály je tiež obohacujúca skúsenosť. V neposlednom rade prevažná vňčšina z nás miluje atribúty, ktoré sa spájajú s mladosťou. Temperament a hravosť sú tie správne slová, ktorými by sme mohli opísať pocity z prvých dúškou mladých vín ročníku 2010.

O kvalite ročníku 2010 budeme ešte dlho a seriózne debatovať. Práve sú v plnom prúde regionálne a nominačné výstavy do Salónu vín Slovenskej republiky. Skúsenosti z prvých súťaží ukázali, že vín je síce pomenej, ale čo je pozitívne takmer sa nestretávame s vínami, ktoré majú hrubé choroby alebo chyby, čo je dôkazom zručnosti vinárov. Dokonalosť sama o sebe neexistuje. Preto by som Vám rád poradil aby ste drobné nedostatky a chyby krásy mladých vín prijímali ako dávku korenia, ktoré nám nadelil ročník.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára