nedeľa 3. apríla 2011

Shiraz 2005, BIN 128, Penfolds, Coonawarra, Austrália

Za každú prácu čakajte zaslúženú odmenu. Možno sa Vám veľmi často zdá, že pracujete zadarmo, ale nakoniec aj tak platia slová marketingového klasika "že ten obed musí niekto zaplatiť". Na druhej strane občas odmenu (v pravom slova zmysle) nečakáme a možno by sme ju ani neprijali. Celkom určite bývame vďační minimálne za čas strávený v kruhu ľudí prácou, ktorá nás spoločne napĺňa. Pretože som ešte nestratil zmysel pre malé radosti života, všetko ostatné je pre mňa významným bonusom. Trebárs to pozvanie na obed, alebo fľaša vína.
Vzhľad a farba: žiarivá, intenzívna, tmavá a hlboká, sen všetkých ktorí milujú bohaté rubínové farby u červeného vína. Meniskus na stenách pohára prebleskuje fialovou s jemnými iskrami zrelého pomaranču. Lenivo, ale zato dôstojne sa obracia v pohári, ktorého steny zostávajú olemované čipkami bohatých alkoholov. Všetko čo vidíte na prvý pohľad nasvedčuje tomu, že máte pred sebou bohatú ovocnú šťavu

Vôňa: ak máte za sebou prvú lekciu senzorického hodnotenia vína, tak čas strávený s týmto vínom môžete považovať za lekciu č.II. Už na začiatku si Vás víno privinie intenzitou a už Vás nepustí. Nemá to konca kraja a z hĺbky pohára sa Vám budú vynárať stále nové a zaujímavé vône. Pár rokov mu vôbec neubralo na mladom prejave ani na bohatstve a rozmanitosti ovocných vôní. Očarujúco prekvapivé. Zrelé černice a čučoriedky sa prekrývajú s jemnými tónmy vanilky a čierneho korenia. Po pár minútach točenia vínom môžete byť zaskočený čiernymi olivami, ktoré sa miešajú s dobre integrovaným drevom s jemnými nuansami pražených tónov čerstvej kávy a čokolády.

Chuť: nezaostáva za vôňou absolútne v ničom a je jej rovnocenným partnerom. Na jazyku okrúhle, bohaté, expresívne, ohnivé (14% alk.), zároveň tak ako vo vôni pôsobí mladícky sviežo. Určite na tom majú významný podiel veľmi elegantné a nevtieravé kyseliny, ktoré Vás sprevádzajú po celú dobu, čo sa s vínom hráte na jazyku. Množstvo ovocných tónov dopĺňajú elegantne pražené tóny dreva s delikátnymi tanínmy. Aj napriek ich jednoznačnému výrazu, víno nepôsobí vysušújuco ani adstringentne, pretože sú dostatočne vyzreté a hladké. Záver je nekonečne dlhý a patrí škorici, praženej čerstvej káve a čiernej čokoláde.

Hodnotenie: 93 bodov

Odporúčanie: nemám pre vás žiadne, pretože vám najskôr vezme dych a potom slová. Ak precitnete z jeho výrazného prejavu a spamätáte sa, tak si určite budete chcieť naliať druhý pohár. Toto víno je nie je na pitie osamote. Prirovnám ho k prvému zážitku z očarenia na mieste, na ktorom ste ešte neboli. S takým zážitkom sa chcete čo najskôr podeliť so svojimi blízkymi a priateľmi. Screw cap na tomto víne určite presvedčí každého konzervatívneho "korkára", že tento typ uzáveru dokáže udržať víno svieže a mladé veľmi dlho. Niet pochýb o tom, že jeho potenciál je práve teraz na vrchole a nebudem ďaleko od pravdy ak si dovolím odhadnúť, že sa s ním potešíte aj o niekoľko rokov (samozrejme v prípade, že ho nevypijete). Víno som otvoril len tak, nehľadal som žiadnu príležitosť ani mimoriadnu udalosť. Potvrdila sa moja filozofia, ktorá robí z vína nápoj na denno-denné potešenie. Víno, ktoré som dostal ako nečakanú odmenu dokázalo vyčariť z obyčajného dňa malú oslavu s veľkou kopou radosti. Samozrejme si ho dokážem predstaviť aj ako vynikajúceho spoločníka k dobrému hovädziemu steaku, divine, alebo pekne do chrumkava upečenej kačke. V každom prípade ak ho ochutnáte, podeľte sa s tým výnimočným zážitkom so všetkými ktorí s vami nesedeli za jedným stolom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára