štvrtok 24. marca 2011

Návrat domov

Stará vinárska povera tvrdí, že mladé víno sa má prvý krát ochutnať na Svätého Martina. Do vtedy by malo zostať v pivnici, pretože zvukom zvonenia pohárov sa može víno zlomiť. Okrem toho povera, tak ako každá iná, má reálny základ. Tvorí ho skutočnosť, že v období okolo Svätého Martina uzatvárali zmluvy vlastníci viníc a spravcovia. Tak nikto zo správcov nechcel riskovať, že náhodou ponúkne víno, ktoré sa nebude páčiť , čo by mohol byť dôvod na to aby zmluva nebola obnovená. Svätomartinské víno hvorilo o tom ako sa správcovi vydaril rok. Je možné, že toto je miesto kde treba hľadať aj tradíciu zvyklosti piť hroznovú šťavu v priebehu fermentačného procesu. Pre tých, ktorým by náhodou ušla pointa toho o čom píšem, reč je o burčiaku. Nepovažujte burčiak za mladé víno a pokiaľ myslíte na všetkých svätých, ktorí ochraňujú vinárov, môžete pokojne spávať. Víno sa vám nezlomí.

Tak ako Taliani aj naši susedia za riekou Moravou si zvolili deň Svätého Martina za deň, keď nastane ten správny čas. Prvé vína sa otvárajú o 11.00 hodine 11. novembra už niekoľko rokov. Značku Svätomartinské dnes nesú vína viac ako 40 vinárstiev, ktoré sú združené vo Zväze vinárov ČR. Získať značku a udržať si ju vôbec nie je jednoduché. Všetky vína totiž podliehajú prísnemu dohľadu renomovaných degustátorov a každá vzorka mladého vína musí lahodiť všetkým zmyslom. Grafická podoba značky zachytáva jazdca na koni, ktorý predstavuje legendárneho svätca, ako sa delí o svoj plášť. Symbol zároveň znamená radosť podeliť sa zo záujemcami o skúsenosť ako chutí posledná úroda.

Aby sme nezabudli ani na našich vinohradníkov a vinárov. Tradície a zvyky máme podobné ako moravský vinári. Každoročne otvárame pivnice s mladým vínom a organizujeme putovanie za vínom. Združenie Malokarpatská vínna cesta každoročne privíta vo svojich pivniciach viac ako 3000 zvedavých maratóncov, ktorých cieľom je poznávať akou cestou kráča slovenské víno. Oslavujeme klenoty, ktoré sa nám podarilo pozbierať a vo vinici a pretvoriť ich do podoby zlatistého moku. Cieľom osláv mladého vína je zároveň posilňovať historické povedomie k tradíciám a ukázať na to, že víno je súčasťou našej kultúry a gastronómie. V neposlednom rade a to vám povie určite každý vinár, putovanie za vínom je vzdelávací proces , na konci ktorého je nadšený zákazník.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára