piatok 25. marca 2011

Mladé víno

Zvyčajne keď nevieme ako začať, pomáhame si slovami cudzieho človeka. Určite sú najobľúbenejšie citáty slávnych antických mysliteľov , ale keďže som o mladom víne nič priliehavejšie nenašiel , budem musieť oprášiť starú vinársku poučku, ktorá tvrdí, že nie je rozdiel medzi mladým vínom a mladou ženou. Obe sú totiž veľmi nezrelé a dokážu nás neskutočne omámiť. Mladé víno má veľa podôb a býva oblečené v šatoch rôznych štýlov a strihov. Treba povedať, že zvyčajne mu veľmi pristanú.

Podľa definícií, ktoré nájdeme v mnohých učebniciach, v príručkách, alebo bedekroch o víne je mladé víno produktom primárnej fermentácie hroznového muštu, bezprostredne potom čo skončí prvá fáza, ktorej hovoríme tvorba vína. Každé víno prechádza rôznymi fázami života. Týka sa to vina bieleho aj červeného, ako aj vína tichého alebo šumivého. Takéto víno na svojom začiatku života je nezrelé svojou naivitou a neskúsenosťou, je veľmi svieže, ale ešte stále akoby neposkladané a vo svojej podstate nedokončené. Týždne a niekedy roky trvá, kým s takéhoto vína vyrastie a dozreje víno do dospelosti. Toľko by vám o tom povedali enológovia. Na otázku, ktorá odroda je najvhodnejšia vám však každý bude menovať práve tú odrodu, ktorá sa pestuje v krajine kde ste položili túto otázku. V Rakúsku to bude pravdepodobne Veltlínske zelené a Zweigeltrebe, na Novom Zélande Rizling, Sauvignon, alebo Syrah. V Argentíne, alebo Chile to bude všetko čo pestujú od odrody Cabernet Sauvignon cez Merlot až k Malbecu a Chardonnay. Nie sú žiadne obmedzenia. Mladé vína sa vyrábajú s každej odrody.

Samozrejme inak sa na fenomén mladé víno pozerajú marketéri a obchodníci. Pre nich je najlepšie víno predané víno. Na druhej strane ak vezmeme do úvahy, že v celom procese ktorému sa títo ľudia venujú, je na konci ich snaženia spokojný zákazník, pochopíme rozmanitosť spôsobov akými chcú zaujať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára