piatok 5. augusta 2011

Júl vo vinici / 2011

Tak tomuto sa hovorí leto! Leje v pondelok, utorok, stredu, štvrtok v piatok, ale aj v sobotu a nedeľu. Bohužiaľ to tak vyzeralo takmer celý mesiac. Ale ak vezmete do úvahy, že 8. júna pršalo, tak sa potvrdila platnosť starej slovenskej pranostiky o Medardovej kvapke. Od roku 1997 sme také dlhé "monzúnové" obdobie nezažili. 

Nie, nemám z dažďa žiadne depresie, ani nemám starosti ako rodičia školopovinných detí, ktoré sa pravdepodobne v takomto čase nudia doma. Na nudu si ale dávam pozorisko aj ja, pretože si občas musím pripomenúť, že 

"nuda vzniká vtedy, keď sa nám nechce robiť to čo od nás všetci očakávajú a nemôžeme robiť to, čo sa nám práve chce"

a práve daždivé počasie je na sladké ničnerobenie a nudu ako stvorené. Akurát vzniká jediný problém, že tú prácu aj tak musíte urobiť, pretože ju nikto za vás nedokončí. Na sociálnych sieťach všetci riešili chlad, zimu a vlhko a s iróniou prijímali fakt, že predpoveď počasia sa riadila tvrdením "cez víkend bude 36°C, v sobotu 18°C  a v nedeľu tiež 18°C".  Na počudovanie len Michal Kaščák vymodlil skvelý weekend pre pohoďákov a mládencom zo Strekova sa na Festivale vína tiež podarilo očami udržať vodu v oblakoch.  


23. júla naozaj nepršalo, ale správa ČTK, ktorú publikoval eTrend, je to isté akoby nám po daždi vytopilo pivnicu. Vraj sme v roku 2010 vypili menej vína ako v predchádzajúcom roku.  Máme čo dobiehať. Len aby nám príroda bola verná a démoni vinohradov zabudli na výpalné.

Blato a mokro občas nedovolili vstúpiť do vinohradov, ale na šťastie vždy práve vtedy keď nebolo treba ošetriť hrozno. V druhej polovici mesiaca bol na celom území Slovenska pozorovaný veľký tlak hubovitých chorôb, predovšetkým múčnatky. Po rozhovoroch z kolegami zo všetkých vinohradníckych oblastí treba veriť tomu, že sa zatiaľ dokázali vyrovnať s tlakom chorôb a majú ich pod kontrolou. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu že sa bude opakovať rok 2010, práve naopak. Násada je veľmi dobrá a fenologické údaje jednotlivých odrôd korešpondujú s učebnicovými údajmi. Zdá sa, že vegetačné fázy kopírujú ročníky 2008 a 2009 a na oberačky sa budeme tešiť v termíne ako v roku s normálnym priebehom vegetačného cyklu.  
Občas je dážď na niečo dobrý. Aspoň sa venujeme práci v pivnici a máme čas na vína. Niektorí im nechali čas na vyzretie a uvádzajú ich na trh počas tohoto mesiaca. Zaujala kolekcia vín ~ Rizling ~ Veltlin ~ Chardonnay a Svätovavrinecké Rosé ~ 2010 z Limbachu alebo ~ Veltlín ~ Aurélius ~ Chardonnay ~ 2010 zo Šenkvíc. Obzvlášť potešujúca je správa zo Strekova, kde je v ponuke hneď niekoľko pekných kúskov z ročníka 2009. K ich hodnoteniu sa však dostanem neskôr a na blogu ich budem pridávať postupne. Priatelia aké sú vaše júlové zážitky s vínom a ktoré vína vás príjemne prekvapili?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára