pondelok 6. júna 2011

Máj vo vinici / 2011

Prvý májový deň vyzeral ako posledný aprílový. Aj keď sa na nás hneď z rána usmievalo slniečko a na všetkých sociálnych sieťach to rezonovalo bozkami pod sakurou, tak bolo chladno a popoludní lialo ako z krhly.
Vinohrady privítali dážď a odmenili sa slniečku nádherne sviežou zelenou farbou. V prvých májových dňoch sme namerali prírastky letorastov, ktoré dosiahli 15 - 20 cm a každé ráno sme sa zobúdzali so strachom či náhodou neprimrzne, pretože nás obchádzalo nejaké ľadové strašidlo. Na Floriána, ktorý občas nosí bielu čapicu skutočne primrzlo a na niektorých miestach poškodilo vinice a ovocné stromky. Starosti si robili aj včelári, pretože mráz znamená menej peľu a tým aj menej medu.

Druhá polovica mája bola teplá (teploty sa miestami pohybovali medzi 22 - 28°C), dusná s množstvom lokálnych búrok. Tak ako sa na máj patrí. Všetci sme sa tešíli na Sv.Urbana. Niektorí na neho opäť nadávali, pretože nedokázal ochrániť vinice pred lokálnymi mrazmi. Našťastie podľa dotknutých vinohradníkov na mnohých miestach Slovenska to nevyzerá až tak špatne ako Nemecku, alebo Californii. Potešujúce bolo zistenie, že niektoré vinohrady zakvitli už posledný májový víkend.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára