piatok 6. mája 2011

Apríl vo vinici / 2011

Dňom 1.4. oficiálne štartuje búrková sezóna v strednej Európe a končí sa až 30.9. Toto obdobie je charakteristické najmä vývojom veľmi rozsiahlej a veľkej kopovitej oblačnosti. V tento deň sa skutočne začala búrková sezóna aj prvými búrkami a to najmä juhu západného Slovenska a na severe zaznamenali prvý tohtoročný zvuk hromu. Zároveň sa jarné slnko stalo dostatočne silné nato, aby prehrievalo zem a ohrievalo vinohrady.

Aprílové počasie nastúpilo tradičným striedavým počasím. Rýchlo sa menilo a ukázalo nám ako majú vyzerať dažďové prehánky so snehovými. Začiatok apríla bol slnečný, aj keď v niektorých dňoch napršalo. Teploty boli príjemné, jarné, a pohybovali sa až do 22°C. Nerozlučným sprievodcom apríla bol opäť silný nárazový vietor a v polovici apríla sa ustálilo pomerne chladné počasie s teplotami medzi +10 až +15°C. 

Druhá polovica apríla bola suchá, ale pre vinohrady to ešte nebola situácia, pri ktorej hovoríme o vlahovom deficite. Posledné dni sa opätovne ochladilo a na niektorých miestach sme zaznamenali prehánky. Tak ako sme si  zvykli od prvého aprílového dňa, aj ten posledný deň nás nenechal na pochybách kto je pánom počasia.  Zároveň nás chcel uistiť, že povesť bláznivého mesiaca je opodstatnená. Aby sme nezabudli čo je dážď, tak sa s nami Apríl rozlúčil výdatným dažďom, ktorým akoby nás chcel pripraviť na májové búrky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára