utorok 6. apríla 2010

Vizitka odrody ~ Sauvignon

Občas ho majú ľudia za chameleóna. Možno to bude tým, že je to odroda, ktorá má veľa spoločného s tramínom a cheninom blanc, možno to bude tým, že existuje veľa klonov a ešte viac mutácii, alebo len preto, že sa vo výsadbách pestuje veľmi často s inými odrodami.  Jedno je isté, máme ho radi v každej jeho podobe, buď ako žihľavový alebo ovocný.


Pôvodom je to stará odroda z Francie. Známa pravdepodobne preto, že sa pestuje v Bordeaux v oblasti Sauternes na pravom brehu rieky Garonne. Najčastejšie ju tam nájdete spoločne s inou veľkou odrodou Semillonom. V súčasnosti sa pestuje v každej vinohradníckej krajine Starého aj Nového sveta. Pre niektoré krajiny  oblasti sa stala doslovne významným symbolom. Za tradičné krajiny pestovania tejto odrody považujeme Francúzsko, Taliansko, Rakúsko, Moravu a Slovensko. Ako rodáka z Vrábľov ma vždy poteší, že pri popise tejto odrody v ampelografii sa vždy nájde odkaz, že v ich okolí dosahuje Sauvignon vynikajúcu kvalitu.    

Vinič býva bujného rastu a husto olistený s množstvom zálistkov. Je preto náročný na zelené práce a na prevzdušňovanie porastu, nakoľko plody bývajú veľmi náchylné na hubovité choroby. Tiež je veľmi citlivý na jarné mrazy a zvykne trpieť na opadávanie kvietkov. Listy sú menšie svetlo zelené, päťlaločné zo zvlnenými okrajmi. Strapce hrozna sú menšie, valcovité a husté. Bobule sú charakteristicky zeleno-žlté, malé, majú tvrdú šupku a výrazne aromatické dužinu.

Sauvignonu pristanú veľmi dobré svahovité polohy, s pôdou ktorá nie je veľmi bohatá na živiny. Dobre sa cíti v chudobných a zvlášť štrkovitých pôdach. Bohaté pôdy pomáhajú tvorbe zelenej hmoty a bujnému rastu, čo neprospieva kvalite budúcich plodov. Pre vývoj aromatických látok je priaznivý dostatok vlahy z pôdy alebo vzdušná vlhkosť. Na druhej strane v príliš vlhkých polohách sa prejavuje jeho sklon k výraznému hnitiu  strapcov hrozna. Odroda je vysokokvalitná so strednou rodivosťou. Podľa druhu vedenia dokáže dať úrodu v priemere 8,5 až 10t/ha. 
Víno Sauvignon patrí k najkvalitnejším vínam severných zemepisných vinohradníckych oblastí. Poznáme ho v rozmanitých štýloch od suchých vín až po prírodne sladké alebo botrytické vína, v závislosti na ročníku, polohe, pôde a technologickom postupe. Na kremičitých pôdach býva plný, bohatý a výrazne minerálny a na vápencových podložiach zase výrazne aromatický s kyprým telom barokovej dámy. Máme ho radi ako mladé víno s ovocným, alebo žihľavovým prejavom. Ak je intenzita aromatických látok vysoká doslova sa doňho dokážeme zamilovať. 

Celkova plocha rodiacich vinohradov Sauvignonu na Slovensku je 183 hektárov, čo pri priemernej štatistickej úrode cca 5000 kg/ha znamená, že by sme mohli vyrobiť cca 850.000 fliaš vína.  Realita je však oveľa nižšia a predstavuje len polovicu uvedeného množstva. Obchodné úspechy, vhodnosť našich polôh a koniec koncov aj ekonomická atraktivita s najväčšou pravdepodobnosťou prinesú v budúcnosti aktívnejšiu a intenzívnejšiu výsadbu tejto zaujímavej odrody.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára