pondelok 29. decembra 2014

Editio Vinifera Limited Edition

Pred pár dňami ku mne dorazil zaujímavý line-up vín, ktorý som kúpil vo vinotéke u Michala v Hlohovci. Zaujímavý nielen filozofiou, ale aj spôsobom akým vznikol. Pretože cesta vína od vinára k zákazníkovi býva mnokrát veľmi kľukatá, vždy poteší ak na tej ceste stretnete sprievodcu, ktorý ju dokáže skrátiť a urobí všetko preto aby vám rýchlejšie ubiehala a bola svojim spôsobom zaujímavá.

Takýmito sú rozhodne limitované edície vína, ktoré už v našich končinách majú dlhú tradíciu. Určite ste sa už stretli s vínami, určené významným osobnostiam či boli pripravené pre špeciálnu príležitosť. Niektoré vznikli náhodou a iné cieľavedome. A to nemám na mysli vína, ktoré niekto kúpi na oslavu svojich narodenín alebo svadbu svojich detí.

Mám na mysli taký typ vín, ktoré v sebe nesú veľkú dávku odvahy, kus dobrodružstva, kopec bezsenných nocí, desiatky nevydarených pokusov, či niekoľko vydarených omylov, ale aj radosť z práve objavenej náhody. To čo však stojí za ich vznikom a treba neustále pripomínať je trpezlivá a pokorná práca vinára.

Túto trojicu vín nájdete v portfoliu spoločnosti Vinalma z Trenčína, ktorá sa dlhé roky venuje importu španielskych vín a Slovensko. Jej zakladateľku Editu Ďurčovú, už dlhé roky vnímam ako nadšenú obdivovateľku a podporovateľku slovenských vín. Pravdepodobne nebudem ďaleko od pravdy ak budem tvrdiť, že je o nej známe aj to, že úprimne miluje slovenské novošlachtence. A to je vlastne kľúč k tomu ak budete premýšľať nad tým, prečo a načo takáto edícia vín vznikla. Za všetko hovorí krátky citát z ich web stránky:
Slovensko disponuje širokou škálou originálnych novo vyšľachtených odrôd, ktoré boli doslova „ušité“ na mieru slovenského terroir. Devín, Breslava, Dunaj, Nitria, Hron, Váh, Rimava, Rudava, Torysa. Vína z týchto odrôd dnes priťahujú na seba pozornosť vinárskeho sveta svojou originalitou a vysokou kvalitou.
Ale teraz rýchlo k vínam kým zabudnem ako mi chutili:

1/ Cuvée Pinot 2013 táto kompozícia Tramínu červeného, Pinotu blanc a Pinot Grigio vznikla v pivnici Milana Pavelku. Pre mňa potešujúce rozhodnutie, pretože Milanove pinoty milujem!

Farba - intenzívna zlatožltá so zelenkavým odtieňom, čísté, ako Kristovo oko, iskrivé a dobre vyglančené víno, zanechavájúce elegantnú stopu v pohári, jednoducho láska na prvý pohľad
Vôňa - intenzívna, bohatá, široká, mnohovrstvová s nádherným ponorom do kryštálovo čistej hĺbky, svieže kvety, čerstvé tóny zrelého ovocia, nechýba ani štipka korenia a minerálna stopa v podobe dvoch iskriacich kameňov. Vznášate sa kdesi nad vinohradmi Burgundska do ktorých sa ponáhlate ponoriť aj svoj jazzyk. Ani sa vám nechce veriť, že je to malokarpatské víno.
Chuť - prirodzene nasleduje vôňu a v ničom za ňou nezaostáva, je plná, komplexná, okrúhla, teplá a nekonečne dlhá. Od príjemného vzrušenia šteklí až kdesi v zátylku. Postavená je na ovocí s uhladenými kyselinami, ktoré vás sprevádzajú ešte dlho potom ako ste prehltli posledný dúšok. Pekná krémová štruktúra ma baví, každým dúškom sa otvára a odkrýva korenistú, rafinovanú jemnosť.

Hodnotenie - 91 bodov 
Odporúčanie - rozhodne najvydarenejší *zlatý rez* nielen z tejto trojice vín, ale aj z kupáží, ktoré som mal možnosť v poslednej dobe ochutnať. Exelentná práca vinára v pivnici priniesla možnosť použiť tri mimoriadne vína, z ktorých vzniklo skutočne výnimočné cuvée. Rozhodne sa v ňom podarilo originálnym spôsobom spojiť odrody, miesto ale aj čas, ktorý predstavuje ročník 2013. Otvorte ho kedykoľvek! Ak budete stolovať, výborne sa spojí s jedlom, alebo prelomí ľady ak je v spoločnosti dusno. Použite ho ku knihe, ktorú ste dostali na Vianoce a ešte ste sa k nej nedostali. Alebo ho otvorte vášmu šéfovi na firemnej párty, aby si vás konečne všimol, že s ním chcete zhovárať o zvýšení platu.
Vhodné na pitie už dnes, alebo otvoriť v roku 2020 - 2025

2/ Cuvée Devín 2013 je kompozícia Veltlínu zeleného a Devínu z pivnice Karpatskej perly.

Farba - elegantná, zreteľne zelená so žltými odleskami
Vôňa - nevtieravá, menej intenzívna, postavená na ovocí citrusov s korenistým záverom
Chuť - krehká, ohnivá, ovocná a šťavnatá, pomerne dlhý záver je pálivý a ponúka jemné tanínové linky, na ktoré nadväzujú atraktívne herbálne a korenisté tóny

Hodnotenie - 83 bodov 
Odporúčanie - myslím, že pôsobí tak trochu uzatvorene, môže to byť tým, že je čerstvo po nafľašovaní a potrebuje trochu času aby si zvyklo na nový priestor, určite sa po čase rozvinie viac, ja som si ho otvoril iba tak, k filmu, pre potešenie a to čo mi z neho zostalo som na druhý deň použil k jedlu. Dobre sa pohralo k dusenému kuraciemu mäsu s pikantnou zeleninou.

3/ Cuvée Nitria 2013 vznikla kupážou Frankovky modrej a Nitrie v pivnici Karpatská Perla

Farba - krehká, pripomína šťavu z tmavej višne, je priehľadná s elegantným rubínovým odtieňom, má veľmi mladistvý vzhľad, ale to je vzhľadom na vek vína normálne a treba povedať, že aj sympatické
Vôňa - na začiatku uzatvorené, opatrné víno, iba vaša empatia a trpezlivosť ho prinútia otvoriť sa a začať vám dôverovať, potom vám nechá privoňať ku kvetom, troche ovocia, čokoláde a na konci aj ku koreniu
Chuť - krehká, korenistá a ovocná, veľmi decentné elegantné taníny majú hladkú kriedovú štruktúru, oheň hasia pikantné kyseliny, baví ma vzácna harmónia a pokojná rovnováha

Hodnotenie - 85 bodov 
Odporúčanie - premohol ma rovnaký pocit ako pri predchádzajúcom víne, potrebuje čas na to aby sa rozvinulo, jeho skrytý potenciál objavia len vnímavý #vinomilci. Preto ak sa vám hneď na začiatku neprihovorí vašou rečou, naučte sa rozumieť jeho reči, je totiž skvelým spoločníkom dlhých, hĺbavých, večerov.

Nemám pocit, že k týmto vínam treba ešte niečo povedať. Asi sa mi pre dnešok minuli všetky slová. Tak možno už len toľko, aby ste si každú hodinu a minútu v týchto sviatočných dňoch na konci roku užili v kruhu priateľov a blízkych.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára