pondelok 30. júna 2014

Osa, ktorú z domu nevyháňajte

Včera konečne spŕchlo. Vyšiel som pred dom bosý a čľapkal som sa v kaluži vody ako malé decko. A usmieval som sa. No ešte pár hodín pred tým som sa cítil ako čarodejník Harry Potter, keď na neho dýchal dementor a hľadal som miesto do akej diery by som sa pred ním schoval. Ten pocit, keď utekáte pred bolesťou pozná asi každý, kto sa s ňou musel naučiť žiť. Našťastie je pár vecí, ktoré mi ju pomáhajú prekonať. Nefungujú vždy, ale majú jednu výhodu. Beží pri nich čas a ten je vraj liekom na všetko, no a o ich vedľajšom účinku možno napíšem ďaľší blogpost.

Prehrabávanie sa v mojich degustačných poznámkach je taká príjemná činnosť. Objavovanie mi prináša radosť a tiež aj prekvapenie. Ako to včerajšie. Preniesol som sa v čase.

Pred pár mesiacmi sme cuppovali v bare Záhir niekoľko káv z jednej pražiarne, aby sme nakoniec zistili, že medzi nimi nie je takmer žiadny rozdiel. Ale o tom som nechcel písať.

Vďaka mojim priateľom, ktorí sa venujú káve a vínu som sa dostal k trojici produktov postavených na inom princípe a inom ovocí ako je víno. Poznáte ma dlho nato, aby ste vedeli, že o ovocných destilátoch toho veľa nehovorím ani nepíšem, iba občas niečo breptnem. Ale ako som čítal moje poznámky, tak som sa dostal k nutkavému presvedčeniu, že táto trojka naozaj stojí za zmienku.

Tak dnes sedím za stolom a píšem o prémiovej slivovici *Žuta Osa*, ktorá pochádza zo Srbska. Dočítal som sa o nej, že v roku 1999 získala cenu podobnú Oscarovi, ktorá sa udeľuje mimoriadnym destilátom a pýši sa titulom najlepšia slivovica na svete.

Aby som Vás nezdržoval čítaním informácíí, ktoré si dokážete nájsť aj sami pozrite sa na slovenskú verziu ich web stránky. Budem radšej písať o tom, ako vyzerali a ako mi chutíli.

Bela Osa - číry destilát s nádychom žltej farby a zelenými odleskami, veľmi svieže, s mladistvým vzhľadom na prvý pohľad, sviežosť nájdete aj vo vôni, tá je krehká ovocná a stredne intenzívna, zrelé tóny sliviek, figy a gaštanov sú v harmónii s alkoholom, ktorý je dobre integrovaný, v chuti rovnako mladé a čísté, hladké bez prítomnosti cudzích tónov.

Žuta Osa - má intenzívnu jantárovú farbu s nádychom do hneda, je to veľmi elegantná farba, destilát je veľmi číry s nádhernou iskrou, vôňa je nasladlá, intenzívna a mnohovrstvová, po štyroch rokoch zrenia v dreve je prítomná jeho celkom výrazná a zdravá linka, plné ovocia, slivky, sušené hrozienka, stopa marcipánu a vanilky, hravé, čisté a svieže, hodné objavovania, dubové taníny doplňajú chuť ktorá je plná, bohatá, dlhá a hladká

Žuta Osa Superior - bola sedem rokov v dreve, je to krehká, zrelá a elegantná kráska, farbu má menej intenzívnu, jantárovú s odleskami zlato - žltej, vôňa je bohatá, koncentrovaná a štrukturovaná, inklinuje k prezretému ovociu, nájdete v nej okrem slivky, marhule, višne, marcipán, exotické korenie, muškátový orech, citrusové tóny a limetovú kôru, je to veľa jemná slivka, v chuti rovnako ako vo vôni objavujú sa a strácajú tóny ovocia aj dreva, to je mimochodom veľmi dobre integrované, takmer nepostrehnuteľné, alkohol pri tak bohatom prejave sotva vnímate, dokonalá harmónia a čistota vo vôni aj v chuti, iba meditujete, premýšlate a usmievate sa, nikdy som nic podobné neochutnal, nemám to s čím porovnať, ak máte málo skúseností s ovocným destilátom toto sa môže stať vašim etalónom

Dostanete kúpiť prostredníctvom online shopu Belvet.

Pár ľudí v bare sa so mnou hádalo, že to predsa nemôže byť slivka. Síce nevedeli povedať čo to je, ale za slivovicu to nepovažoval nikto z nich. Aké sú Vaše skúsenosti s pravými ovocnými destilátmi? Poznáte vo svojom okolí pálenicu, ktorej produkty Vás dokázali zaujať?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára