pondelok 19. marca 2012

Stolovky a pohárovky #11

Možno ste si všimli, že pár týždňov som sa žiadnemu hodnoteniu vína nevenoval. Občas aj blogera skosí nejaká pliaga a na pár týždňov mu odrovná nos aj jazzyk. Od #07 týždňa mi robila spoločnosť v posteli chrípka a jej kamarátky nádcha a vysoká teplota. Pliagy som sa nevedel zbaviť dobrých pár dní. Prvú skúšku mojich receptorov (po niekoľkých dňoch absencie a abstinencie) som urobil v sobotu.


Stoloviek za posledný týždeň bolo požehnane dosť. Ich počet narástol v sobotu vo Vinosadoch kde sa mi podarilo prejsť všetky otvorené pivnice. Po celý deň vo mne rástla malá kostička nepokoja a na konci dňa som si musel opäť povedať, že odvaha s akou niektorí vinári s pokojným svedomím naplnia do fľaše víno, po ktorom rozhodne druhýkrát nesiahneme, je obrovská. Občas ma tá nezodpovednosť vinárov hnevá, aj keď by mi to mohlo byť jedno. Zákazník, ktorý sa vyzná sa už nikdy viac nevráti a laika dokážu klamať do vtedy, kým sa jeho jazyk nestane kultivovanejší a vyberavejší. Postaviť filozofiu na tom, že nie je pre koho vyrábať kvalitné víno sa mi zdá v súčasnosti ako veľmi špatná. Našťastie ju nemajú všetci.

Za víno týždňa budem považovať Sauvignon blanc 2011 od Martina Pomfyho, ktoré sa nám podarilo prelíznuť práve v ten istý deň keď ho hodnotili v medzinárodnej jury v Bordeaux. K Martinovi sa chodí na istotu a pravdepodobne u neho nenájdete vína ktoré by vám nechutili.

Víno má elegantnú zelenožltú farbu, na stenách pohára necháva bohatú stopu, vonia po ovocí a mladých ríbezľových lístkoch, v chuti je plný extraktívny šťavnatý a veľmi dlhý, ovocný prejav a príjemné kyseliny tvoria s alkoholom zaujímavú a hladkú kompozíciu, ktorá vás bude nabádať k ďalšiemu dúšku. Zaslúžené hodnotenie z Francie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára