pondelok 26. septembra 2011

Dve vína z Navarry

Azda najznámejšou medzinárodnou odrodou hrozna je Chardonnay. Pôvodom z Burgundska vo Francii a v súčasnosti odvšadiaľ kde sa pestuje hrozno. Pre jeho všeobecnú známosť býva pre mnohých vinárov "vstupenkou" na nové trhy alebo k ďalším skupinám zákazníkov.  Španielsko poznáme ako krajinu modrého hrozna (*1).  V supermarkete som si spomenul, že ma doma čaká jeden vyslanec z kráľovstva navarského, tak som mu chcel urobiť radosť aby nebol celkom sám.


Zostanem pri bielych vínach a červené si nechám na inokedy. O Navarre (*2) ste mohli počuť v súvislosti so sladkou špecialitou, ktorá sa vyrába s drobno bobuľového Muškátu (Moscatel - small berry Muscat). Vinomilci ho považujú za delikátnejší, na rozdiel od veľkoplodého Moscatelu  z D.O. Malaga, ktorý sa pripravuje z hrozna sušeného na slnku. Okrem tejto regionálnej špeciality tu nájdete typické biele vína z odrody Viura (známa pod názvom Macabeo) alebo celú paletu ďalších vrátane medzinárodných odrôd. Treba povedať, že oblasť sa nachádza na severe španielska, kde na niektorých miestach (Tierra Estella), vznikajú vynikajúce biele vína s takmer stredoeurópskym charakterom.


Mezqiuriz Chardonnay 2010 D.O. Navarra je "pultovka zo supermarketu". Použil som ho ako predskokana  staršieho vína, od ktorého som chcel aby sa trochu vydýchalo. V pohári zaujme intenzívnou žltozelenou farbou s nádhernou iskrou. Žiadne roztancované divoké mladé víno, aj keď má len jeden rok, ale pekne usadené s dobrým profilom. Ako maliar pevnou rukou kreslí na plátno čiary, tak hladina vína necháva na stenách pohára bohatú stopu. 

Vôňa na prvý dojem čistá a ovocná, určite jablko a zelené mango. Rýchlo odoznieva ale zostáva v pamäti. Keď sa oteplí vyruší vás alkohol, ktorý vás bude páliť aj na jazyku. Chuť je plná, ohnivá po jazyku sa rozlieva teplo. Chýba čistý ovocný prejav, skôr máte pocit, že ste sa dotkli prezretej, kašovitej broskyne. Kyseliny sú celkom výrazné a trochu hranaté. Aj napriek tomu ma bavili. Záver bol krátky a tenký so zaujímavo odznievajúcimi trieslovinami. Aj napriek tomu, že má na etikete poznámku "fermentado en barrica" žiadne drevené tóny vo vôni ani v chuti vás nebudú vyrušovať.

Opäť jedno príjemné, jednoduché a zdatné víno na neformálne popíjanie. Cena vs. kvalita (dostanete ho pod 4 €) je vynikajúca. Hoci si víno na dlho nezapamätáte, rozhodne budete mať chuť urobiť nákup niekoľkých fliaš na každý deň. 


Otazu Chardonny 2009 D.O. Navarra je 100% fermentované v nereze. Farba tiež intenzívna, ale na rozdiel od predchádzajúceho vína má zeleno-žltý odtieň so zlatým odleskom. Dokážete sa zamilovať do jeho pohybu v pohári a aj do kriviek ktoré naznačujú opulentnejšie víno.

Aromatické látky vás len pošteklia. Ale aj tak je tanier s ovocím bohatý. Sú na ňom rozkrojený citrón, žltý melón, broskyňa a okraj má posypaný nadrobno potrhanou žihľavou. Ak by sme ho chutnali "na slepo", pravdepodobne by sme hádali, že je to Sauvignon.  Chuť je tiež ako vôňa, dobre postavená, v úvode plná a hladká, ovocná, príjemne kyslá a svieža. Suché a ohnivé a pri výrazne vyššom alkohole nemáte pocit, že páli a hreje. Celkom pekne rozpráva jazykom ktorému je rozumieť. Záver je pomerne dlhý trochu neharmonický s výrazným minerálnym prejavom. Poviete si "dobre, dobre, dobre" potom si to ešte raz zopakujete a určite sa budete pritom usmievať. Nebyť výraznejšieho alkoholu poviete si aké ľahučké víno.

Chardonnay s podobným prejavom nájdeme aj na Slovensku. Aj niečo jednoduchšie ako to prvé víno, aj o level lepšie tak ako to druhé. Priznám sa, že druhýkrát by som po nich cielene nesiahol. Vystačím si s niečím zo svojho okolia. Na kopcoch Podunajskej pahorkatiny rastie hrozna dosť a vína, ktoré nájdem v pivniciach ktoré sú na dosah, sú rovnako dobré.

_______________________________________________________________________
Poznámky:

*1 ~ španielsko je krajina s najväčšou rozlohou viníc na svete ~ takmer 1.100.000 ha na ktorých sa pestuje cca 600 odrôd hrozna, 15 z nich sa považuje za echt španielske, ale ja zvedavec som si vybral medzinárodnú bielu odrodu z oblasti kde sa biele pestuje len na 5% výmery vinohradov
*2 ~ Navarra je malé autonómne územie, ktoré sa nachádza na ceste z francúzskeho Bordeaux do španielskej La Rioja. Hlavným mestom je Pamplona, dejiskom známeho festivalu San Fermin, na ktorom sa behá pred býkmi  ~  "Bull Run". Okrem toho v Pamplone môžete začať púť na ceste do Santiago de Compostela v Galícii. Ak sa chcete dozvedieť viac, tak vám môžem odporučiť najlepšieho sprievodcu, ktorý svoje zážitky opísal v knihe "Slnko aj vychádza"

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára