pondelok 5. septembra 2011

August vo vinici / 2011

August doslova prihrmel, nielen rýchlosťou s akou za sebou nechal júl, ale aj posledným umrmlaným dažďom. Prvého bolo v pondelok a my sme zo zvyku vstávali tak trochu namrzení, lebo sa to každý pondelok patrí. Okrem toho sa zo zvyku stala železná košeľa, lebo za poslednú dekádu sme mali ranného dažďa plné zuby.


Odkedy mám psa najlepším indikátorom počasia je jeho správanie. Mrzutosť ma prešla veľmi rýchlo keď ma vytiahol z postele vrtiac chvostom, že chce ísť von. To sa stáva vtedy, keď sa usmieva slniečko a na tráve nie je ani stopa po rannej rose alebo po kvapkách dažďa. Situácia so skorým ranným vstávaním sa opakovala celý týždeň až do piatku, kedy môj pes už od rána nevyliezol z pelechu, ale sa chúlil zababušený v deke a jedným okom na mňa hľadel s obavami, aby som ho nevyhnal do rannej rosy. To by bola katastrofa aby mal kvôli mokrým labám celý deň špatnú náladu.


Nepochopiteľné je ako zistil že je vonku prvá augustová hmla. Prišla neohlásene a zdá sa mi, že sa jej u nás opäť veľmi páči. Čo urobí jej maznanie sa so strapcami hrozna sa dozvieme neskôr. 

Budúcou úrodou hrozna žije celý vinársky svet, ktorý s napätím očakáva prvé komentáre o zdravotnom stave a zrelosti hrozna a predpokladaných dátumoch jeho zberu v jednotlivých oblastiach. Jožko Sedlák v Pravde píše o netrpezlivom očakávaní slovenských vinárov na novú úrodu a komentárom ku kvalite hrozna sa nevyhli ani na stránkach eTrendu.  Ale vôbec prvú zmienku o obratom hrozne ročníka 2011 ste si mohli prečítať už 28. júla!:

"a little after 7.30 am on the morning of 28 July 2011 the first bunches of Merlot were picked. This happened at Finca Perales de Valdueza, which belongs to the Marqués de Valdueza, a family winery close to the roman city of Mérida (Badajoz), in Extremadura, south-western Spain"

Jancis Robinson otvorila diskusiu na tému "Let the (red) harvest begin! Precocious?" a pripravila krátky prehľad informácii z oblasti Champagne, Duoro, Loire a z Nemecka. Všade sa vinári zhodujú na tom, že tento rok sa príroda s nami opäť trochu pohrala a hrozno dozrieva o dva až štyri týždne skôr. Odhady úrody sú veľmi sľubné a všeobecne je zdravotný stav hrozna na veľmi dobrej úrovni. 


Už druhý augustový deň som na Twittri zachytil správu o zbere hrozna v španielskom Katalánsku od Tima Atkina: 

"Can't believe Codorniu have started harvesting today. 
On August 2nd! Will Burgundy pick in August too?"  

A Jiles Halling sa na rozdiel od The Comité Champagne domnieva, že oberačka v Remeši začne ešte skôr ako 20. augusta, čo je najskorší dátum ktorý si v Champagne nepamätajú od roku 1822. Ako pekne nám tento mesiac začína. 

V rozhovoroch nad budúcou úrodou hrozna, ktoré som strávil s vinármi sme sa všetci jednoznačne zhodli na tom, že doterajší priebeh vegetačného cyklu hrozna dáva všetky predpoklady na to aby sme tento ročník zaradili medzi tie dobré. Príroda sa s hroznom príliš nezahrávala a nezanechala na ňom žiadne výrazné škody, čo mu umožňuje aby dozrievalo zdravé. Podľa predpovede počasia extrémne horúce leto pravdepodobne skončí spolu s augustom a na jeho miesto nastúpi príjemne teplý a suchý september.

S augustom ma vždy spájal aj volejbal. Posledné voľné chvíle pred oberačkami sme trávili prípravou na turnaje vo Vrábľoch, Vyšných Hágoch alebo v českej Dřevěnici. Dnes si na Vráble a Vyšné Hágy málokto spomenie a za volejbalom sa cestuje do Klagenfurtu na Beach Volleyball Swatch World Tour. Keď skončili všetky uvedené turnaje nastúpila tvrdá práca na príprave lisovne a pivnice k pomaly prichádzajúcej oberačke. 


O tom, že začala oberačka ste sa mohli dozvedieť podľa toho, že na mnohých miestach Vám už v druhej polovici augusta ponúkali zaručene "nefalšovaný" burčiak. Je na škodu veci, že na Slovensku neexistuje podujatie alebo autorita, ktorá by dokázala odštartovať zber hrozna, tak ako to býva zvykom v iných vinohradníckych oblastiach. Takto by sa naši zákazníci dozvedeli, že v čase od 22. augusta sa tento rok zberali prvé včasné (prevažne aromatické) odrody, ktoré sú určené na výrobu vín označené ako "Mladé víno" alebo ako surovina na obľúbený Hubert de Luxe.

"V auguste tak asi v polovici mesiaca býva v Mississippi niekoľko dní, keď tušiť jeseň, zrazu sa schladí a zjaví sa akési neobyčajné svetlo, akoby k nám nedošlo z dneška, ale z dávnych klasických čias. Maria sa nám v ňom fauni, satyri a bohovia zo starého Grécka, odkiaľ si z Olympu. Trvá to deň možno dva a potom zase zmizne, ale v mojom kraji sa to zakaždým odohráva a odtiaľ je ten názov, pre mňa taký milý, pretože pripomína ten čas, žiarenie dávnejšie než kresťanská civilizácia."

Citát  amerického spisovateľa (William Faulkner ~ Augustové svetlo) som si požičal jednoducho preto, že s tým pocitom ktorý opisuje, sa rok čo rok stretávam počas mojich augustových potulkách vo vinohradoch. Považujem ho za jeden z najkrajších, ktorý popisuje výnimočnosť okamihu a lásku k miestu na ktorom žijete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára