piatok 16. septembra 2011

Alibernet 2009, výber z hrozna, suché, Chateau Modra, D.S.C., Šamorínsky vinohradnícky rajón

Kedykoľvek pokojne siahnem po fľaši, ktorá je uzatvorená screw-cupom. Pri jej nákupe som si totiž vždy vedomý toho, že túžim po víne, ktoré po návrate domov (pokiaľ je to biele víno) skončí veľmi rýchlo v chladiacom boxe a potom o pár hodín neskôr na prestretom stole vo vyglančených pohároch, aby potešilo moju rodinu alebo priateľov. Je len málo vín, ktoré sa u mňa zdržia dlhšie ako rok - dva a ešte menej je tých, ktoré odkladám na dlhšie. Koniec koncov moje tvrdenie, že víno je na denno-denné potešenie je všeobecne známe a odkladanie vína do archívu (ako ja to slovíčko nenávidím) považujem takmer za hrdelný zločin.


Vína zo Chateau Modra, ktoré nesú označenie XI. generácia, by som nazval "miléniové víno".  Vnímam ho ako výsledok rodinnej debaty, na ktorej nová "miléniová generácia" dostala zelenú a požehnanie, že nastal čas aby sa predviedla. Zdá sa, že na úvod vzali veci do rúk vcelku pevne a druhé víno v poradí, ktoré hodnotím len potvrdzuje môj prvý dobrý dojem.
Vzhľad a farba: sú atraktívne, už na pohľad hlboká a intenzívna farba Vás bude presviedčať, aby ste očakávali aj plnú a bohatú konzistenciu vína. Dokonalá fialovo-červená farba s tmavo bordovým odtieňom si vás okamžite získa.
Vôňa: výrazná a veľmi príťažlivá, bohatá na drobné lesné ovocie, z ktorého dominujú čučoriedky a čierne maliny. Drží sa pomerne dlho nielen keď je na dne pohára, ale aj potom čo ste pohár vyprázdnili.

Chuť:  okamžite po prvých kvapkách na perách a na jazyku si spomeniete na jeho vzhľad, ktorý Vám vnucoval názor na vôňu a chuť. Naozaj ste sa práve presvedčili, že sa podarilo zladiť prvý dojem s nasledujúcimi vlastnosťami. Chuť prirodzene nasleduje vôňu a treba napísať, že ju ani nepredbieha ani za ňou nezaostáva. Ovocný prejav je ľahko identifikovateľný a ohnivý temperament je galantne skrytý pod ľahučkým závojom s kyselín popretkávaný lahodnými trieslovinami.


Hodnotenie87 bodov                                                        Cena:   4,89 €

Odporúčanie:  Keď ho niektorí budete chcieť kritizovať, že mu chýba jemnosť, tak majte na pamäti, že na svete je skutočne len málo vín, ktorým chýba len jeden krôčik k dokonalosti. Koniec koncov priznajte si, kedy ste naposledy chutnali víno s takýmto výkonom? Víno, ktoré ste objavili v supermarkete, za cenu kvôli ktorej ste sa tam opäť vrátili a urobili skvelý "deal" týždňa. Myslím si, že v tomto prípade nemusíte čakať na cenové zvýhodnenie (aj keď vám môžem pošepkať, že vína XI. generácie objavíte občas v Tescu o 1 € lacnejšie! Ale pssst! Nikomu to nehovorte, aby sa vám ušlo).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára