pondelok 25. júla 2011

Vyhodnotenie ankety ~ Ktorú odrodu máte častejšie v pohári?

Rizling vlašský alebo Veltlínske zelené? Odrody, ktoré spolu predstavujú takmer polovicu bielych odrôd rodiacich vinohradov ( Rizling 2244 ha - 22,44% a Veltlín 2710 ha - 24,45%). To už je pekná plocha aby sme ju považovali za významnú a venovali jej nadštandardnú starostlivosť. V opačnom prípade to u nás vo viniciach bude vyzerať ako vo vinohradníckej šľachtiteľskej stanici, kde na malých výmerách budeme mať všetky odrody z listiny povolených odrôd ( a samozrejme aj odrody nepovolené) a nebudeme mať hrozno na chlieb náš každodenný.
Obidve odrody pritom dokážu produkovať hrozno na výrobu rozmanitých štýlov vína (od suchých až po prírodne sladké vína - ľadové a slamové), ktorých zoznam nájdete vo vinárskej "biblii", ktorej sa hovorí Zákon o vinohradníctve a vinárstve. Každý rok sa tešíme, že ich opäť nájdeme zaradené v Národnom Salóne vín a potešujúce bývajú aj správy zo zahraničných súťaží kde občas zabodujú vedľa takých odrôd (Chardonnay, Tramín, alebo Pinot) od ktorých to všetci prirodzene očakávame.

Anketu som nazval oprávnene súbojom titanov, veď obe vína sú najpredávanejšie na trhu. Súboj bol od začiatku v rukách Rizlingu a v bitke sme nezaznamenali žiadne mimoriadne zvraty ani prekvapenia. Z bojiska si odniesol vavrínový veniec Rizling za ktorý hlasovalo 66% (získal 26 hlasov) milovníkov vína.

Zdá sa, že na rozdiel od vinomilcov za riekou Moravou, sme jednoznačne rizlingový národ. Preteky týchto dvoch odrôd v Českej republike boli veľmi tesné a do cieľa vbehli obidve odrody plece pri pleci.

Moja voľba bola od začiatku jasná. Vždy keď môžem siahnem po rizlingu. Milujem ho v jeho rozmanitosti, hĺbke prejavu, poteší ma farbou svojich šiat, závidím mu jeho temperament a obdivujem noblesu s akou sa dokáže predviesť v pohári pri rozličných príležitostiach. Milujem ho aj preto, že je ako dobre padnúci oblek. Dobrý rizling nájdem aj v okolitých krajinách, ale vlašák zo Slovenska mi sadne vždy najlepšie. A na dobrý veltlín radšej zájdem k špecialistom. Čo poviete? Staneme sa na Slovensku špecialistami na Rizling vlašský?

K ďalšej ankete ma doviedla myšlienka z rozhovorov a debát o festivaloch vína. Niektorí vinomilci majú pocit, že ich je už moc a iným sa zdá, že na každom stretnú rovnakých vinárov a tie isté vína. Problematika podujatí s vínom sa rozhodne týka marketingu a je veľmi široká. Jedna anketa nedá odpovede na všetky otázky, ktorým by sa mali venovať renomované agentúry, špecializované semináre a konferencie. A tých je na Slovensku žalostne málo. Ale poďme k ankete. Začneme veľmi jednoducho, aby som tému neskôr rozvinul trochu detailnejšie. Priznajte sa chodíte na festivaly vína, degustácie, ochutnávky, putovanie za vínom a iné vinárske podujatia?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára