streda 27. júla 2011

Rulandské modré / Pinot noir 2010, ružové, polosuché, D.S.C. ~ s chráneným označením pôvodu, Chateau Modra, Južné Slovensko

Zdá sa, že niektorí vinári objavili, že slovenská vínna blogosféra takpovediac neexistuje. Dôkazom sú slovne bohatšie a výpravnejšie texty mnohých zadných etikiet, kde sa z niekoľko centimetroch štvorcových dozviete pomaly všetko o značke tak, ako o nej píšu na svojich webových stránkach. Niežeby som to považoval za málo dôležité, alebo sa obával o svoje živobytie, ale predstavujem si tých uponáhľaných zákazníkov ako stoja pred dlhokánskou policou v Tescu a čítajú blogové príspevky na zadnej strane etikety. V každom prípade by som výrobcom rád poďakoval, že zákazníkov učia ich čítať blogy. 
Vína z produktovej rady XI.generácia pravdepodobne netreba predstavovať. Sú na trhu určite viac ako rok. Pozitívum ich uvedenia na trh vidím v jednoznačnom vyhranení sa voči ostatným vínam z produkcie zoskupenia Vino Nitra/Vino Modra (v súčasnosti konečne Chateau Modra). Radu štyroch vín obohatilo jedno ružové, ktoré ma zaujalo tak, ako boli príjemné aj ďalšie pred ním.

Vzhľad a farba:  bohatá a intenzívna na akú sme v našich zemepisných šírkach neni zvyknutí, zato je bežná na juhu Francúzska a stretol som sa ňou u niekoľkých vín zo Steiermarku z Rakúska. Pre mňa nikdy nie je rozhodujúce či má farba vysokú alebo nízku intenzitu, dôležitá je jej príťažlivosť. Toto víno pripomína farbu zrelých jahôd s odtieňom lupeňov ruže. Pri správnom svetle sa vám bude zdať, že úplne základnú farbu tvoria lososovité odtiene ružovej. V pohári sa správa lenivo, čo naznačuje žeby mohlo byť pomerne bohaté a olejovitá kresba stekajúcich kvapiek po stenách pohára tú hypotézu len podporuje.

Vôňa:  stredne intenzívna, ale zato čistá so zaujímavým citrusovým tónom, ktorý by ste v Pinote nikdy nehľadali. Miestami drobné čierne ovocie (ríbezľa) sa mieša so zrelým jabĺčkom, červenými malinami a veľmi jemnými tónmi smotany

Chuť:  intenzívna a bohatá, v úvode plné a príjemné, hladké a krémové aj vďaka zvyškovému cukru, ktorý obrusuje hrany kyselín, teplo a oheň striedajú trochu ostré kyseliny a na podnebí ich postupne a pomaly nahrádzajú zaujímavé triesloviny, ktoré nepôsobia rušivo. Vcelku víno pôsobí ako dlhé a pomerne  harmonické.

Hodnotenie:  82 bodov                                                          Cena:  4,89 €

Odporúčanie:  len potvrdím, že som bol príjemne prekvapený nielen týmto rosé, ale celou radou, ktorú som ochutnal. Zdá sa, že filozofia vlastné vinohrady a jeden vinár v pivnici prinášajú svoje ovocie aj vo veľkých spoločnostiach. Víno som už vyskúšal len tak na letnej terase (v tomto lete zabalený do deky) ale trafil som sa aj k jedlu. Jemne grilované kuracie prsia s čerstvou zeleninou si priam pýtali zálievku v podobe niekoľkých hltov vína počas stolovania. Predpokladám, žeby vás potešilo aj k letnej ovocnej polievke z čerešní, ktorú u nás podávame na studeno.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára