utorok 19. júla 2011

Parná lokomotíva z Čiech a Moravy

Na výsledky zo súťaže VINOFORUM 2011 čakáme už od piatka minulý týždeň. Kolegovia v Polsku zostali po súťaži taký unavení, že na oficiálnu správu a štatistiku celkom zabudli ("Jeszcze troche wodeczki, prosze bardzo, niech pan chwileczke poczeka" ako sa objavilo v jednej diskusii na ksichtoknihe). Pretože sme si u nás zvykli starať sa podľa vojenských regulí "vojak sa stará vojak má", tak sme si počkali na oficiálnu tlačovú správu jedného so spoluorganizátorov 20. ročníka ~ Národné vinařské centrum, o.p.s., ktorá v titulku uvádza že "Vína z České republiky ovládla letošní Vinoforum". Podľa výsledkov to však skôr vyzerá akoby súťažou prešiel parný valec alebo lokomotíva z Čiech a Moravy.


Podľa tlačovej správy štatistika pre vína z Čiech a Moravy vyzerá nasledovne:

~  porota udelila celkovo 95 medailí a moravskí a českí vinári si domov odniesli  50% ~ polovicu z nich
~  3 tituly šampionóv (z celkového počtu 4)
~  6 zlatých (z celkového počtu 11)
~  39 strieborných medailí (z počtu 84)
(zoznam všetkých ocenených českých a moravských vín nájdete na stránke v  linku, ktorý som uviedol vyššie)

Potešujúca správa letí do Chateau Belá (vinár Miroslav Petrech) ktorému dovezú zlatú medailu za ružové víno (v  kategórii súťažilo 10 vzoriek) za najlepšie hodnotený Cabernet Sauvignon 2009 ľadové víno. Na ostatné umiestnenia slovenských vín si budeme musieť ešte pár dní počkať. (Aktualizácia 20. júla 2011)
Štatistika pre vinárov zo Slovenska je nasledovná:

~ celkový počet vzoriek zo Slovenska 86 (pri účasti 29 vinárov) ktoré získali 31 medailí čo je viac ako 30%
~ 2 zlaté (z celkového počtu 11) ~ Chateau Belá
~ 29 strieborných medailí (z celkového počtu 84) ~  (po jednej medaile) PD Vajnory, Vino Nichta, Elesko, Malík a syn, Movino, IR Vino Rariga, Miroslav Dudo, Vinárstvo Kopeček, J&J Ostrožovič, Vino Matyšák, (2 vína ocenené) Villa Vino Rača, Janoušek, Chateau Belá, Limbavin, (3 vína s medailou) Karpatská Perla, Mrva & Stanko, Vinárstvo Sadloň

(zoznam vinárov, súťažiacich vín a medailové ocenenie nájdete na stránke súťaže ~ Results)

Ako som písal pred niekoľkými týždňami VINOFORUM oslávilo 20. ročník v Polsku a nadviazalo na predchádzajúce konkurzy, ktoré sa organizujú vďaka iniciatíve pánov Jože Protnera (bývalý minister pôdohospodárstva Slovinska) a Fedora Malíka (profesor oenológie na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave).  Súťaž sa koná od roku 1991 v rôznych krajinách strednej Európy (opakovane Slovinsko, Slovensko, Česká republika, Chorvátsko a Rakúsko) a má za cieľ  porovnávať kvalitu stredoeurópskych vín zo zvyškom sveta. Osobne považujem za veľmi dôležité, že súťaž so sebou nesie aj odkaz, ktorým šíri kultúru vína nielen v oblastiach ktoré sú tradične spojené s jeho výrobou. 

Vinoforum tento rok hostilo kúpeľné mestečko Krynica-Zdrój v Podkarpatsku (pár kilometrov od Bardejova alebo Starej Ľubovne). Súťaž organizovali Polski Instytut Winorosli i Wina v spolupráci s Národným vinárskym centrom o.p.s. a Slovenskou Technickou Univerzitou Bratislava v krynickom Hoteli Motyl. 

V súťaži bolo 318 vín zo 16 krajín (Česká republika, Slovensko, Poľsko, Brazília, Rakúsko, Slovinsko, Itália, Maďarsko, Nemecko, Holandsko, Portugalsko, Španielsko, Francúzsko, Gruzínsko, Cyprus a Luxembursko). Medzinárodná odborná jury pozostávala z 24 hodnotiteľov z 8 krajín.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára