streda 27. apríla 2011

2005 Chianti Classico DOCG Riserva Marchese Antinori

Toto mala byť dvojička k austrálskemu Shirazu. Musel som ich rozdeliť z prostého dôvodu. Tak ako bol Shiraz po otvorení okamžite pripravený na potešenie zmyslov, pre neznalého laika by Sangiovese od Antinoriho skončilo vo výlevke. Hold niektoré vína sú ako milenky, potrebujú hodne času, aby sa prejavili. Vy dobre viete, že výsledok závisí od Vašej trpezlivosti a starostlivosti. Nakoniec podľahla aj táto "femme fatal", len na to potrebovala celé dva dni.

Vzhľad a farba: vína je elegantná, rubínovo červená na okrajoch menisku s ľahkými odleskami svetlo červenej až oranžovej. Vek sa podpísal na jej sviežosti. Miestami máte pocit, že sa jasná rubínová farba mení ľahučko do hneda. Ale aj napriek tomu ešte stále veľmi atraktívna.

Vôňa: otvorená, stredne intenzívna, ovocná v úvode. Postrehnete prezreté maliny, zrelé čierne čerešne a arómy, ktoré pripomínajú vôňu ovocného džemu. Tie sa vzápätí stratia, aby pokračovali sekundárne arómy vanilky, kakaa s trochou jemného dymu z horiaceho dubového dreva.

Chuť: pomerne plná, ale stavba a štruktúra vína nie je mohutná, elegantné skôr krehké a zamatovo lahodné. Môžete sledovať linky ovocia, jemné, sladučké a uhladené taníny. Teplé mäkké tóny (13,5% alk.) nesú so sebou nevtieravú vanilku a čiernu čokoládu, ktorá je podfarbená  ledva badateľným drevom. Veľmi harmonické a elegantné víno, ktoré dopĺňajú príjemné kyseliny. Dochuť nie je dlhá ani príliš intenzívna, ale je uhladená s pomalým, postupným odznievaním vnemov.

Hodnotenie: 89 bodov

Odporúčanie: v tomto stave, tak ako som toto víno našiel, je potrebná dekantácia (prevdušnenie). Prvý dojem z vína bol veľmi uzatvorený, bolo v ňom aj pomerne veľa zelených rastlinných tónov, ktoré nie sú všetkým príjemné. Víno som deň po dni, dvakrát po sebe prelial do karafy, nechal som ho asi dve hodiny nadýchnuť sa a potom som ho nalial späť do fľaše. Konečný dojem som popísal, ale priznám sa, že po prvom dni som mal obavu, že s týmto vínom je už amen. Vínu by som sa v reštaurácii vyhol. Tam sa s ním  nikto nebude maznať, tak ako sa s nim dokážete pohrať sám doma. Jeho kúpou získate obrovskú osobnú skúsenosť, ako si pripraviť víno pre vaše potešenie. Naviac si myslím, že teraz je na vrchole svojej zrelosti a najvyšší čas, aby ste sa s ním pohrali v pohári a na jazyku. Pokojne ho otvorte ku knihe, ktorú čítate, tiež nie je na jeden hlt.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára