utorok 30. marca 2010

Kto si Rizling vlašský?

Stretnete ho na ulici, prechádzate okolo neho každý deň,  až do vtedy,  kým si ho jedného dňa prestanete všímať. Chodí okolo nás už dlhé stovky rokov, bol pri našich dennodenných radostiach aj smútkoch a hoci nám občas spôsoboval starosti,  my sme s ním zostávali v každých časoch. Zoznámte sa prosím: Rizling vlašský.  A keďže sa podaná ruka neodmieta,  tak  čítajte ďalej.
Pôvod tohoto hrozna je neznámy a s pravým rizlingom / rozumej Rizlingom rýnskym / nie je v žiadnom príbuzenskom vzťahu .  Prevláda názor, že pravlasťou tejto odrody je oblasť Champagne vo Francúzsku, odkiaľ sa rozšírila cez Porýnie aj k nám.  Jeho domovom je dnes juhovýchodná Európa, severné Taliansko, Rakúsko, Maďarsko, Morava a Slovensko. Má neuveriteľné množstvo synonymov,  z ktorých sa mi najviac páči slovinský názov Laški rizling. Aké prekrásne slovíčko pripomínajúce slovenské laškovať. Ostatné nechám na vašu predstavivosť.  Aj keď je to len hra so slovíčkom. 
Rizling vlašský je veľmi kultivovaný v raste. Neskoro pučí, kvitne a je to naša najneskôr dozrievajúca odroda. Potrebuje až 175 dní na to aby dozrela do úplnej technologickej zrelosti. Vzhľadom na dlhé vegetačné obdobie rizling vyžaduje dostatočne teplé lokality a polohy. Na iných miestach nedozrie a poskytuje neharmonické vína s príliš vysokým obsahom kyselín. Nevyhovujú mu ani príliš veterné lokality, pretože dochádza k mechanickému poškodzovaniu stoniek a strapcov. Veľmi dobre sa mu darí a nie je náročný tam,  kde má k dispozícii dostatočné množstvo tepla. Vyhovujú mu piesky, štrkopiesky, hlinité, ale aj kamenisté a vápenaté pôdy. Rizling je spoľahlivá, pravidelne  a dobre rodiaca odroda. Ešte nikdy nikoho nesklamala. Hovorí sa, že dokáže dať toľko hrozna na koľko ho narežete. 13 – 15 ton z hektára býva na vysokom vedení samozrejmosťou. Ale pri takejto vysokej rodivosti a nie silnom raste dreva sa veľmi skoro vyčerpá. Ak ho formujete na strednom vedení, tak sa vám odvďačí úrodou  8 – 10 ton na hektár, o ktorej už môžeme hovoriť, že je dobrým predpokladom pre veľké vína. V dobrých ročníkoch dosahuje vysokú cukornatosť pri relatívne vysokom obsahu kyselín. Zároveň si zachováva aj množstvo primárnych aromatických látok, čím sa stáva veľmi atraktívnou odrodou s výrazným odrodovým charakterom. Jemná vôňa bielych kvetov a ovocný buket charakterizujú túto najrozšírenejšiu odrodu hrozna a vína.  Vo vôni sa kvetinové tóny miešajú s nie príliš širokým spektrom ovocných tónov.  Chuť je svieža, jemne korenistá s typickými kyselinami. Farby sú príjemné, oku lahodiacich odtieňov zelenej a zelenožltej, ktorá sa vyzrievaním mení na zlatožltú. Intenzita farby býva spravidla  nižšia.
Vína sa vyznačujú vyšším obsahom kyselín, bývajú svieže a pikantné. U vín, ktoré boli vyrobené z prívlastkového hrozna pôsobia veľmi zrelo a ak je vo víne zvyškový cukor, tak s nimi tvorí príjemný harmonický dojem. Na vína Rizlingu vlašského sme žiaľ zatiaľ zvyknutí ako na mladé vína, pre ktoré je typická ľahkosť a sviežosť. Pre dobrodruhov a večných hľadačov mám typ z bedekra „ 100 najlepších vín Slovenska “ kde nájdete niekoľko popísaných veľkých rizlingov,  u ktorých sa stretnete s vôňou egrešu, kyticami lúčnych kvetov, alebo medovo vyzretými hrozienkami s príchuťou citrusových plodov.
Rizling vlašský má všestranné použitie. Vždy bol vítanou surovinou pre šumivé vína a je stále dôležitou zložkou mnohých cuveé, v ktorých tvorí kostru bez ktorej by sa tieto vína zrútili, alebo by sa stali fádne. Spoľahlivosť, vďačnosť  a sebavedomie sú atribúty tejto odrody. Preto vás dokáže prekvapiť,  nikdy vás nezradí a pokojne zastane svoje poslanie. Má svoje prednosti, pre ktoré je veľmi žiadaný v gastronómii. Je univerzálny a nezameniteľný pri výbere k jedlám domácej kuchyne. Poteší vás ako otvorené víno, ktoré chcete mať každý deň na stole a nájdete medzi nimi aj taký, ktorý si odložíte do vašej vinotéky na dlhú dobu.

Aj ľudia, ktorí niečím vynikajú, tak ako víno, bývajú súčasťou davu, v ktorom si ich takmer nikto nevšimne. V generácii našich otcov je veľa „rizlingových“ ľudí. Je to fenomén, ktorý pretrval z druhej polovice minulého storočia, keď sa stal Rizling vlašský najrozšírenejšou a najobľúbenejšou odrodou u nás. Súčasná generácia len pomaly objavuje chute svojich rodičov, ale potešujúce je, že sa k nim vracajú. Pre každého vinára „ HEURÉKA “. Tradície majú veľkú moc a spomienky ich pomáhajú udržiavať. Pretože píšem o rozprávke so šťastným koncom, spomienky pomôžu rizlingu aby si vyzliekol  žobrácke šaty a obliekol sa do šiat princa. Tie šaty mu naozaj pristanú. Pozrite sa nová kolekcia haut – couture a nie od hocikoho. Na pódium prichádza Rizling vlašský z pivnice ..........

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára