sobota 26. marca 2011

Cestovanie za vínom

Dnes už nikto nepochybuje o tom, že nebývalý záujem o mladé vína priniesol Nový svet. Rozmach vinohradníctva a vinárstva, nové technológie, vedecký výskum a jeho aplikácia priniesli nové poznatky a pohľady na odrody a technologické postupy. Pestovanie viniča nie je len obyčajná poľnohospodárska činnosť výsledkom ktorej je hrozno. Je to zároveň riadený proces počas ktorého chceme získať hrozno takej kvality aby zodpovedalo štýlu vína aké chceme vyrábať a pre koho ho chceme vyrábať. Nájsť vzťah medzi odrodou a terroirom trvá cele desaťročia. O tom, že sa to darí Starému aj Novému svetu je rastúca popularita mladých vín.

Tradícia mladých francúzskych vín Beaujolais hovorí, že minútu po polnoci tretí štvrtok v novembri francúzsky vinári z Burgundska realizujú svoju prvú novú úrodu . K faktorom , ktoré robia z väčšiny vín v Beaujolais taký skvelý produkt a ktoré sa na tomto fenoméne podielajú určite patrí odroda, terroir a metóda vinifikácie. Tento štýl vína predstavuje viac ako polovicu /dostupné zdroje uvádzajú až 59% / produkcie všetkých vín v Burgundsku. Beaujolias je do fialova sfarbené svieže ľahučké a na dúšky ľahko pitné víno. Mnohým vonia až príliš cukríkovo / pre zvedavých čo sa chcú dozvedieť viac, je to pre obsah etylacetátu /. Mnohí znalci tvrdia, že toto víno netreba brat príliš vážne aj keď a to určite je to poctivé a veselé víno. Ale to by som tak nazval všetky mladé vína. To čo si toto víno určite zaslúži je pozornosť kvôli skvelému marketingu a v neposlednom rade aj zisk ktorý prináša vinohradníkom a vinárom. Na tomto mieste by so rád upozornil všetkých, ktorí sa statočne prehrýzajú a prepíjajú do vyššieho levelu poznania vína tak Beaujolais Nouveau je vzdialené na veľa svetelných rokov od aromatických vlastností pravého vína označeného ako Cru Beaujolais .Vždy som obdivoval umenie a zručnosť, ktorá vychádzala z poznania, ktoré je na konci nekonečného opakovania pokusov v pivniciach. Každý prináša výsledok, ktorý môže byt sklamaním , alebo víťazstvom. A Beaujolias Nouveau je víťazstvom poznania, že odroda Gamay na vápencoch síce prináša problémy, ale na druhej strane poskytuje jednoduché ľahké vína. Pretože ja mám rád občas vykonštruované veci, tak napíšem , že niekoľko rokov mi trvalo kým som objavil súvislosť medzi rastúcim záujmom o Portugalské modré z Dolian alebo Dolných Orešian.

Joven znamená v španielčine mladý. A keď je takto označené víno, je to naozaj pravda. Mimochodom domnievam sa, že Španielsko bola vôbec prvá krajina, v ktorej sa mladé víno označuje ako mladé víno. Niektoré z vín môžu byť označené ako Vino de cosechero, alebo consecha, čím sa zdôrazňuje jeho španielsky pôvod . Vína Joven sú zvyčajne vždy svieže a veľmi ovocné. Určite neprešli drevom a majú neuhladený výraz s bohatými trieslovinami. Sú určené na predaj a spotrebu najviac do dvoch rokov. V niektorých oblastiach španielska sa stretnete s mladými vínami pod názvom Roble, čo je španielske slovíčko označujúce dub. Tieto vína prešli krátkym zretím zvyčajne 3-6 mesiacov v nových španielskych dubových súdkoch. Okrem toho, že to môžeme považovať za štýl mladého vína, určite takáto krátka doba nedáva týmto vínam významný benefit v kvalite. Jediné čím sa tieto vína odlišujú od vín Joven je nie veľmi výrazná charakteristická vôňa dreva.

Niekoľko rokov dozadu sme niektorí šťastlivci mali možnosť ochutnať vína z Rioja, ktoré neboli v dreve / unoaked Rioja / , čo bolo v tom období nepredstavitelné a nemyslitelné. A dnes je to znak zmien a vývoja v mnohých španielskych regiónoch . Ale keď sme to vzali ako reálnu odpoveď na francúzske Beaujolais, nedalo sa tomu vinu povedať nie. Najmä po poznatku, že toto sú vina, z ktorých sa tvoria veľké vína.

Taliansko spolu so Španielskom patrí k južným krajinám Starého sveta. V posledných dvoch dekádach minulého storočia sa nápadne zvýsila kvalita aj množstvo vína , ktoré sa uvádza na trh ako mladé víno. Taliani sú veľmi súťaživý národ a preto by radi porazili silného hráča na jeho vlastnom ihrisku. Odpoveďou na Beaujolais Nouveau je Novello, zvyčajne červené a fľašované vždy do jedného roku po zbere hrozna. Uvádza sa na trh na Svätého Martina, 11.11 o 00.01 hodine. Najpopulárnejšími sú vína odrôd Nero d Avola, Pinot nero, Merlot, Cabernet Sauvignon a Syrah . Aj keď sa uvádza na trh už v novembri najväčší predaj zaznamenáva až v mesiacoch marec, apríl a máj. V roku 2005 sa v Itálii vyrobilo 49 miliónov hl vína ale vína Novello sa uviedlo na trh 117 tisíc hl. Tento fakt svedčí o tom, že taliansky konzumenti nepovažujú Novello za príliš atraktívne víno a dávajú prednosť vínam zrelším.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára