pondelok 29. marca 2010

Ako chutí mladé víno

Slovami skúsených enológov a sommelierov každé inak a pri každej príležitosti inak. Ale jedno majú všetky spoločné. Pre mladé vína je typická ľahkosť, sviežosť a ovocné tóny vo vôni aj chuti. Stretnete sa vôňou a chuťou tropického ovocia, alebo drobného lesného ovocia, niektoré vína chutia po kôstkovom ovocí. Farby bielych vín bývajú príjemné a oku lahodiacich odtieňov zelenej a žltej. Jej intenzita býva spravidla nižšia. U červených vín zase nájdete celú škálu farieb ružovej, červenej, karmínovej, ale aj fialovej, ktoré majú rôzne odtiene a intenzitu. Obsah kyselín býva u nich zvyčajne vyvážený. To že niektoré z vín majú ich obsah vyšší, alebo nízky je len znakom technologickej zručnosti vinára, jeho rukopisu, alebo charakteru odrody , miesta odkiaľ pochádza a ročníku. Červené vína majú prevažne nižší obsah polyfenolov a trieslovín, ktorý súvisí s procesom fermentácie, dobou macerácie rmutu, alebo využitie uvoľňujúceho sa CO2. Technologický postup aj keď je v zásade rovnaký, jeho drobné modifikácie určujú štýl štýl a farbu vína. Tak je tomu u všetkých červených vín Novello, Joven alebo Beaujolais.

Mladé vína sa pripravujú pre každodennú radosť a sú určené pre potešenie s priateľmi. Majú ozdobiť naše stoly a doplniť zážitky s jedál. Mnohé svetové vína od Bordeaux , Južnú Afriku cez Austráliu, Chile až po Kaliforniu sa dnes pijú oveľa skôr ako to bolo zvykom pred niekoľkými rokmi. Je to vďaka lepšej starostlivosti o vinice, vďaka technológiám a schopnostiam vinárom. Aj keď treba povedať, že trh s vínami, ktoré sa označujú ako mladé víno vo všeobecnosti nerastie a nie je významne veľký ako podiel vín, ktoré sa vypijú ako vína do dvoch rokov od zberu hrozna, ale ktoré výrobcovia v jednotlivých krajinách takto neoznačujú.

Vína označené ako Mladé víno sa preto javia ako marketingový nástroj. Je to taktika predaja vína a spôsob ukázať ľuďom rozmanitosť podôb vína. Sprievodné aktivity spojené s jeho uvedením na trh majú za cieľ vychovávať zákazníkov ku kultivovanejšej podobe konzumácie vína. Toto je zároveň cesta ako sa víno stáva fenoménom zdravého spôsobu života a life stylovou hodnotou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára