sobota 20. marca 2010

Vizitka odrody ~ Rizling rýnsky / #Riesling

Odroda patrí medzi 9 klasických odrôd (1*), ktoré v súčasnosti považujeme za medzinárodné. Je to stará odroda o pôvode ktorej sa vedú len dohady. Jedna z posledných teórií hovorí o náhodnom krížení medzi Tramínom a odrodou Heunisch. Najčastejšie sa za jeho pôvod považuje Porýnie v Nemecku odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Pred pár dňami bolo dokonca 575 rokov (2*) od prvej písomnej zmienky o tejto odrode. Vysokú hodnota Rieslingu však objavili až v 18. storočí, keď náhoda spôsobila, že povolenie na oberačku do benediktínskeho kláštora v Johannisbergu v Porýní prišlo oveľa neskôr ako po iné roky. Výsledkom bolo botritické víno, ktoré zaujalo oveľa viac ako víno zo *zdravého hrozna*.


Dnes sa Riesling pestuje po celom svete a všetci ho svorne zaraďujeme medzi najkvalitnejšie biele odrody vína. Odroda vyžaduje vynikajúce polohy najlepšie južné, svahovité a záhrevné. Vynikajúce vína vznikajú na menej zvetraných prvohorných pôdach a na pôdach s bridlicovým podložím. Odroda je pomerne mrazuvzdorná a pomerne dobre odoláva tlaku hubovitých chorôb. Hrozno dozrieva neskôr a pevná šupka bobule mu dáva skvelé predpoklady na výrobu sladkých výberov a ľadových vín.

Prečo ho máme radi? Pravdepodobne pre širokú škálu vôní podľa ročníku a lokality kde sa pestuje. Milujeme ho pre kvetinové a ovocné vône, ale preto, že býva medový či korenistý, alebo minerálne zemitý. Iným môže imponovať kerozínová alebo petrolejová vôňa. Čo však zvyknú mať všetky Rieslingy spoločné sú kyseliny. Tie robia víno svieže, živé a veľmi šťavnaté.

Môj TIP:

  •      Rizling rýnsky 2005 Chateau Bela
  •      Rizling rýnsky 2006 Peter Ratuzsky
  •      Rizling rýnsky 2008 Bott Frigyes
  •      Rizling rýnsky 2009 Vino Dious 

Ako ste na tom Vy? Máte radi túto odrodu? Dúfam, že sa jej zďaleka nevyhýbate. Pretože to by ste sa celkom určite ochudobnili a obrovské množstvo zážitkov.

______________________________________________________________________________
(1*) Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chennin Blanc, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Semillon, Syrah & Riesling. Sú to odrody, ktoré majú najdlhšiu históriu pestovania a zároveň získali vysokú reputáciu kvalitou v každej vinohradníckej oblasti sveta.
(2*) dňa 13. marca 1435 je záznam v nemeckej kronike kde sa píše že Klaus Kleinfish dodal 6 fliaš Rieslingu z Count Katzenelnbogen do Rüsselsheimu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára