nedeľa 27. februára 2011

Vinum Tirnavia 2011

Séria nominačných výstav pre Národný Salón vín 2011 odštartovala pred niekoľkými týždňami. A pred pár hodinami sa skončila jedna v Trnave. Pre istotu sme sa všetci obliekli teplejšie, pretože miestnosť na hodnotenie vína má po niekoľkých rokoch povesť "hladomorne". Organizácia ako každý rok skvelá, všetci vedeli kde majú svoje miesto a v akom koridore sa majú pohybovať. Od organizátorov, degustátorov až po hostesky. Akurát organizátorom aj napriek všetkým ostatným pozitívam nevieme odpustiť tú zimu ako v psinci. Okrem toho, že teplota znižuje dispozície a pozornosť hodnotiteľa, je jednou so základných vonkajších podmienok, aby sme mohli robiť hodnotenie spravodlivo a regulérne. Nehovoriac o tom, že dodržať podmienku podávania červeného vína so správnou teplotou za takých podmienok tiež nie je možné (všetky boli výrazne podchladené). Predpokladám, že aj napriek tomu, že sa nás zišla kvalitná zostava 41 hodnotiteľov pravdepodobne každý z nás nejakému vínu dnes nechtiac ublížil.

Všetci svorne debatujeme o predčasných termínoch výstav vzhľadom na neukončený vývoj vín, ale ekonomika je mocná "železná Lady" a tá predpisuje lieky vinárom bez ohľadu na ich stav vek a náboženskú príslušnosť. Euro už musí cinkať v kase najmä po referenciách z regionálnych výstav, ktoré sú pre mnohých laikov opornou barličkou, len čo vojdú do predajne s vínami. Samozrejme na potešenie vinárov.

Súťaž potvrdila, že panika z priebehu ročníku 2010 síce mala reálne opodstatnenie, ale po prvých dúškoch mladých vín sa šikovno vytratila a na naše milé prekvapenie vína vyzerajú veľmi príjemne a sú aj potešiteľno pitné.

Hodnotenie, komentár k vybraným vínam a výsledky zatiaľ ku mne nedorazili, ale sľubujem, že ich zverejním hneď ako sa objavia v mojej pošte.