sobota 26. februára 2011

Prečo práve Vagón vína

Celkom legitímna otázka. Ale k odpovedi sa možno dostanem tak trošku okľukou. Na samom začiatku tohoto projektu stála iná otázka. Položilo mi ju niekoľko milovníkov vína, či by som nebol ochotný občas robiť sprievodcu po vínnych pivniciach a za pochodu ich učiť o tajomstvách výroby vína, zasvätiť ich do krásy hodnotenia vín a naučiť ich rozprávať jazykom enológov, ktorému mnohí nerozumeli.


Pod vplyvom niekoľkých vzoriek vína a príjemnej nálady som prikývol. Tak sa zrodil projekt Akadémie vína VinoForum, ktorý mal na samom začiatku cieľ vzdelávať laikov a kultivovať ich do podoby zanietených milovníkov vína. Z našich ciest po vínnych pivniciach vznikalo veľmi veľa poznámok a hodnotení vín, ktoré dostali podobu zápiskov na blogu. Objavovali sme nové a navštevovali mladé vinárstva. Chutnali sme vína, ktoré veľakrát zostávali za dverami vchodu do pivnice a k zákazníkom sa často ani nedostali. Občas sme sa pýtali koľko takého vína majú v pivnici a odpoveď znela: "Vagón." (poznámka - vinári používajú slovo vagón na označenie množstva vína v objeme 10 000 litrov, pre ľahšiu predstavu to je 13 333 fliaš, alebo 2222 kartónov vína). Tak preto vagón vína. Po uverejnení mnohých blog postov sme často odpovedali na dotazy, kde sa hodnotené vína dajú kúpiť. Pre mnohých z Vás sme hodnotené vína osobne nakupovali a vozili sme ich k Vašim dverám domov, alebo do kancelárie.
Ani sme si neuvedomili a spravili sme z toho službu, ktorá sa stala pre mnohých z Vás užitočná. Máte informácie z pivníc, na ktoré Vám popri Vašej práci nezostáva toľko času. Nemusíte ukladať do vína veľa peňazí naraz, pretože Vám ho vieme priviesť pravidelne. Získavate informácie o novinkách a práve fľašovaných vínach, čím ste vo výhode, pretože môžete ochutnať oveľa viac vzoriek vína ako ostatní. V neposlednom rade sa môžete spoliehať na hodnotenie rešpektovaných enológov a hodnotiteľov z Akadémie vína VinoForum. Všetky hodnotenia vín prebiehajú v reálnom živote vinárstiev, alebo počas spoločných hodnotení vín. Veríme, že budeme pre Vás aj naďalej užitoční. Ak ste boli s nami spokojní môžete nás kedykoľvek odporučiť svojim priateľom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára