utorok 17. januára 2012

Stolovky a pohárovky #02

Vína, ktoré u mňa ležali už niečo viac ako 6 mesiacov. Musel som ich odložiť, pretože prvé fľaše ktoré som otvoril a chutnal boli rozbité na minďár - manďár. To bolo pár týždňov pred tým ako ich hodnotili degustátori v Národnom Salóne vín 2011. Ak by sa v takom stave dostali na MasterTasting do zoznamu, tak by pravdepodobne neprešli. Potešujúce správa je že prešli. Obidve ich tam nájdete. Skvelé pohárovky!

  • Chardonnay 2010, suché, neskorý zber, Južné Slovensko, Víno Nitra
  • Cabernet Sauvignon 2010, suché, neskorý zber, Južné Slovensko, Víno Nitra

Ukázalo sa, že som urobil dobre keď som ich odložil. Ležanie im len prospelo. Všetci, ktorí s vínom pracujeme, vieme, že sa to stáva vínam, ktoré sú bezprostredne po nafľašovaní a nemali veľa času, aby sa usadili v novom priestore. Prechádzajú cestou z pivnice do fľaše a po tej ceste dostávajú riadne zabrať. Potrubia, hadice, pumpy, filtrovanie, sírenie, fľašovanie, zátkovanie a manipulácia s naplnenou fľašou je dôvodom, že víno ochorie ako netrénovaný športovec, ktorý dostal svalovú horúčku. Tak ako svalovica aj táto choroba prejde každé víno. 

Tento týždeň som mal na stole najčastejšie biele víno. Jedno z nich som tu už hodnotil. Ležanie na bruchu mu vôbec neuškodilo. A to je veľmi dôležité. Pretože nikdy nemalo ambíciu aby sa stalo pohárovkou.
  • Veltlínske zelené 2009, suché, akostné, Južné Slovensko, VVD Dvory nad Žitavou
  • Rulandské biele Inspiration 2009, suché, akostné, Malé Karpaty, Villa Vino Rača
  • Rizling vlašský Inspiration 2010, suché, akostné, Malé Karpaty, Villa Vino Rača
  • Rizling Rýnsky Inspiration 2010, suché, akostné, Malé Karpaty, Villa Vino Rača

Všimli ste si, že Villa Vino Rača má už niekoľko mesiacov kolekciu vín v supermarketoch pod novou etiketou? Ako sa Vám páči? Kupujete vína z Rače? Ktoré?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára