štvrtok 22. marca 2012

Blanc de Noir / Merlot 2011 suché, JM Vinárstvo Doľany

Keď sme pred dvomi rokmi meditovali v Mojmírovciach nad Ilmerom Klaret 2009, všetci sme ho považovali za experiment, ktorý sa stane krátkodobým marketingovým nástrojom na udržanie lojality zákazníkov, ako ukážka umu vinára, technologických možností v pivnici a potenciálu modrej odrody hrozna. Ročník 2010 a 2011 priniesol návrat k tomuto experimentu u viacerých vinárov vo veľkom, takže dnes sa mi zdá, že sa roztrhlo vrece s vínami, ktoré pochádzajú z modrých odrôd. Pred pár dňami som sa zastavil v Doľanoch a urobil som malý nákup. Postupne tie vína predstavím. Ale na začiatok, pretože treba privítať jar, som si zvolil tento štýl, ktorý sa len málo odlišuje od ružových vín a u nás nemá dlhú tradíciu.

Výraz blanc de noir, alebo biele z čierneho (na slovensku z modrého) sa najčastejšie používa v súvislosti s výrobou šumivých vín (obzvlášť však v oblasti champagne). Pretože surovinou na výrobu takéhoto vína sú modré odrody hrozna, niektoré takto označené vína majú jemne ružový nádych. Ale klasické blanc de noir by malo byť biele. Základnou surovinou je hroznová šťava, ktorú získate po veľmi šetrnom lisovaní celých strapcov modrého hrozna, alebo samotných bobúľ bez ich predchádzajúceho rozdrvenia. Tento proces by mal zabezpečiť, aby nedošlo k extrakcii farbív do muštu, ktoré by boli príčinou ružového odtieňu takto vyrobeného vína.

Vzhľad:  nie príliš intenzívna, ale atraktívna tenká žltá farba s jantárovým nádychom a zelenými odleskami, v pohári pôsobí mohutne a necháva na skle bohatú kresbu

Vôňa:  jemná, nevtieravá, nekomplikovaná, príjemná a čistá, ovocné tóny sú prítomné, aj keď ich nedokážem identifikovať

Chuť:  stredne plná, extraktívna a ohnivá, alkohol je dobre zakomponovaný do štruktúry, hoci má hodnotu 13% nevytŕča, víno tancuje po jazyku a podnebí  a pôsobí príjemne hladko a teplo, z obrúsených kyselín, ktoré sú zreteľné máte dojem, že ste práve zahryzli do šťavnatého strapca hrozna, ktorý je ešte teplý od slniečka, určite si všimnete trochu zvyškového cukru, ale nemajte obavu, víno je naozaj suché, naviac ten cukor vhodne dopĺňa vyššie kyseliny, s ktorými je v príjemnej harmónii, na konci sa vám otvorí tenká ovocná linka tak ako vo vôni.

Hodnotenie:   83 bodov                                         Cena:  6 €

Odporúčanie:  ako poznamenali moji spolupohárovníci:
"... to je také víno čo nás baví, nekomplikované a priamočiare pre každého kto sa chce potešiť vínom každý deň ..."
Len ho nezabudnite dobre vychladiť, pretože keď ho nalejete do pohára a ten sa zarosí, objavíte ďalší pôžitok z pohľadu, z ktorého budete mať rovnakú radosť ako z dnešného jarného slniečka. Máte už niekto skúsenosti s vínami, ktoré sú označené ako blanc de noir? Ako Vám tie vína chutia? Viete si ich predstaviť trebárs k jarným sezónnym jedlám?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára